Keinolihaa on kehitelty jo vuosikausia, mutta nyt tuote on saanut ensimmäistä kertaa myyntiluvan Singaporessa. Suomalaisasiantuntijan mukaan keinolihan saaminen Suomen markkinoille tulee kestämään vielä vuosia.
Katso yllä olevalta videolta, miltä laboratoriossa valmistettu kana näyttää. Videolla myös testataan keinokatkaravun maku.
Singapore myönsi viime viikolla luvan keinotekoisesti kasvatettujen kananuggettien myymiselle. Luvan sai amerikkalaisyritys Eat Just. Yritys kuvailee päätöstä käänteentekeväksi koko maailman elintarviketuotannon kannalta.
Keinoliha ei ole sama kuin kasviproteiinista valmistettu lihan korvike, vaan oikeaa lihaa, joka on valmistettu laboratoriossa.
Kestävyystieteen instituutin apulaisprofessori Hanna Tuomisto sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa, että keinolihan saaminen kaupan hyllyille on vielä vuosien päässä.
–Arvioisin että menee vähintään kymmenen vuotta, ennen kuin sitä voitaisiin ostaa kaupasta. Olen seurannut kehitystä vuodesta 2008 asti, ja koko sen ajan on sanottu, että viiden vuoden päästä tuotetta olisi saatavilla, Tuomisto sanoo.
– Alkuun soluviljeltyä lihaa tulee olemaan markkinoilla vain kalliissa ravintoloissa. Ennen kauppaan tuloa hinnan pitäisi kuitenkin olla kilpailukykyinen tavanomaisesti tuotetun lihan kanssa. Teknologiassa on myös paljon kehitettävää.
"Alkuperäiset solut otetaan vaikkapa eläimen lihaksesta, eikä eläintä tarvitse tappaa"
Tuomiston mukaan keinolihaa tuotetaan eläimen soluista. Alkuperäiset solut otetaan vaikkapa eläimen lihaksesta, eikä eläintä tarvitse tappaa. Soluja kasvatetaan ravinneliuoksessa bioreaktorissa. Lihaa siis tuotetaan eläimen ulkopuolella.
– Jauhelihapihvin valmistaminen kestää laboratoriossa noin kuukauden, kokolihapihvin tuottaminen kauemmin. K
Keinotekoisten nuggetien kutsumista käänteentekeväksi koko maailman elintarviketuotannon kannalta Tuomisto pitää liioiteltuna.
– Elintarviketuotantoa kokonaisuudessaan tämä edistys ei ehkä ole mullistava, siinä on jonkin verran liioittelua.
– Soluviljellyn lihan tuotannon ja kehityksen kannalta tämä on merkittävä askel. Ensimmäistä kertaa maailmassa tuote hyväksyttiin myytäväksi ruoaksi.