Millainen uhka koronavirus oikeasti on? Asiantuntija muistuttaa: "Influenssaa liikkeellä monituhatkertainen määrä"

Kansainvälinen terveysjärjestö WHO ei ole toistaiseksi julistanut koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi. Tilanne voi kuitenkin muuttua lyhyellä varoitusajalla.

Uusimpien tietojen mukaan virukseen kuollut 80 ihmistä ja yli 2 700 on saanut tartunnan. Jälkimmäinen lukema lienee kuitenkin todellisuudessa huomattavasti arvioitua suurempi.

Yksittäisiä tartuntoja on Kiinan lisäksi todettu muutamassa muussa Aasian maassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa. Euroopan ensimmäiset vahvistuneet tartuntatapaukset tehtiin perjantaina Ranskassa.

Suomessa koronavirustartunnoilta on toistaiseksi vältytty. Suojassa Pohjolassa ei kuitenkaan olla, sillä tauti kulkeutuu helposti matkustajien mukana maanosasta toiseen, kuten ollaan koronaviruksenkin osalta jo nähty.

Salmisen mukaan nykytiedon mukaan riski sille, että virus leviäisi Suomessa laajamittaisesti, on verrattain pieni, sillä varautuminen on hyvällä tasolla.

Miten koronavirus tarttuu?

Uusi koronavirus on kausi-influenssan kaltainen hengitystieinfektio. Virus havaittiin Kiinassa useiden keuhkokuumetapausten tultua ilmi Wuhanissa.

Tauti tarttuu ihmisestä toiseen lähikontaktissa. Terveysturvallisuuden johtaja Mika Salminen terveyden ja hyvinvoinninlaitokselta (THL) sanoo, että tämä ei tarkoita sitä, että viruksen saisi kertakosketuksesta sairastuneeseen.

Lähikontaktilla tarkoitetaan pitkäaikaista oleskelua samoissa tiloissa tartunnan saaneen, kuten perheenjäsenen, kanssa.

Viruksen itämisaika, eli aika tartunnan saamisesta oireiden puhkeamiseen, on yhdestä päivästä kahteen viikkoon. Tartunnan saa todennäköisemmin jo oirehtivalta potilaalta.

Kausi-influenssaa tuhansittain enemmän

Salminen muistuttaa, että tavallista kausi-influenssaa on parhaillaan maailmalla monituhatkertainen määrä koronavirustartuntoihin verrattuna. Myös influenssa aiheuttaa vuosittain kuolemia.

Koronaviruksen kohdalla vain osa tartunnoista on vaatinut sairaalahoitoa. Keskimääräisestä vakavuudesta ei kuitenkaan olla vielä perillä, kun tartuntojen laajuudesta ei ole tarkkaa kuvaa.

Lisää tietoa taudista ja sen ominaisuuksista kaivataankin vielä runsaasti.

Lue myös:

    Uusimmat