Pienistä verihyytymistä kuukautisvuodossa ei tarvitse huolestua. Ne ovat hyvinkin tavallisia naisilla, joilla vuoto on runsasta. Joissakin tapauksissa voi kuitenkin olla syytä piipahtaa lääkärissä.
Pienet ja väriltään kirkkaanpunaiset tai tummat hyytymät kuukautisvuodossa ovat täysin normaaleja. Tällaisia hyytymiä tulee yleensä vuodon runsaimpina päivinä, ja ne voivat saada vuodon näyttämään tavallista paksummalta.
Tyypillisesti hyytymät ovat kooltaan pienen kolikon kokoisia, mutta koko saattaa vaihdella viidestä millistä sentteihin. Naisilla, joilla kuukautiset ovat niukat, ei välttämättä ilmaannu hyytymiä ollenkaan.
Mistä hyytymät johtuvat?
Veren hyytymistaipumus estää ihmiskehoa vuotamasta kuiviin. Kun esimerkiksi saa haavan, veri alkaa hyytyä, jotta ihminen ei menettäisi liikaa verta.
Kuukautisten aikana veren täytyy kuitenkin luonnollisesti päästä virtaamaan pois kehosta. Siksi kohtu tuottaa hyytymistä estävää tekijää. Joskus, varsinkin runsaan vuodon aikana, keho ei pysty estämään hyytymiä tarpeeksi tehokkaasti.
Kuukautiset kertovat naisen lisääntymiskyvystä, kehon valmistautumisesta mahdolliseen raskauteen. Kuukautiset alkavat suomalaisella tytöllä 10–16-vuotiaana. Kuukautisten aikana kohdun vanha limakalvo poistuu emättimen kautta ulos. Kuukautisvuodon määrä on hyvin yksilöllinen, ja sen määrää on vaikea mitata.
Lähde: Väestöliitto
Runsaat kuukautisvuodot ovat yleisempiä naisilla, joilla kuukautiset ovat vasta alkaneet tai jotka lähestyvät vaihdevuosia.
Yleisesti ottaen verihyytymistä kuukautisvuodossa ei tarvitse huolestua. Koska hyytymät kuitenkin usein ovat merkki runsaasta vuodosta, joka taas voi johtaa raudanpuuteanemiaan, niin esimerkiksi heikotuksesta tai väsymyksestä kärsivien naisten voi olla hyvä käydä lääkärissä mittauttamassa hemoglobiinitasonsa.
Yhtäkkiä ilmaantuvat hyytymät saattavat joissakin tapauksissa johtua sairauksista tai tulehduksista. Esimerkiksi endometrioosin, lantionpohjan tulehduksen ja joidenkin bakteeripohjaisten tulehdusten yksi oire voi olla verihyytymät. Yleensä gynekologiisiin sairauksiin liittyy kuitenkin myös muita oireita, kuten kipuja.
Jos vuodon mukana tulevat hyytymät ovat kellertäviä tai harmaita, ne voivat olla merkki keskenmenosta. Joskus taustalla on fibroomia.
Vaikka hyytymät kuukautisvuodossa ovat useimmiten kaikin puolin normaaleja, niin jos ne huolestuttavat, asiasta voi oman mielenrauhansa vuoksi mainita gynekologille. Lääkäriin kannattaa mennä myös, jos kuukautisissa tapahtuu jonkinlainen yhtäkkinen muutos tai ne aiheuttavat muuten liiallista epämukavuutta.
Lähteet: Women’s Health, WebMD, Askel Terveyteen
***
Miksi kuukautiset ovat vieläkin tabu?
Kesäkuussa 2017 Huomenta Suomi -lähetyksessä vieraileet NE -Kuukautiskirjan kirjoittaneet Rosa Meriläinen ja Sanna Seiko Salo kertovat, miten suomalaiset naiset ja miehet suhtautuvat nykypäivänä kuukautisiin.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.