Lähtökuoppiin jumiutuneet teknologiateollisuuden työehtoneuvottelut voivat saada uutta vauhtia, kun uuteen valtakunnallista sopimusta neuvottelevaan yhdistykseen liittyi tänään lähes 150 uutta työnantajayritystä.
Teknologiateollisuuden työnantajiin on tähän mennessä liittynyt jäseneksi 539 yritystä. Se on lähes 150 yritystä enemmän kuin vielä noin kolme viikkoa sitten.
Yritysten palveluksessa työskentelee yhteensä yli 111 300 työntekijää ja toimihenkilöä, mikä on lähes 30 000 työntekijää enemmän kuin kolme viikkoa sitten. Jäseniä on kaikilta teknologiateollisuuden toimialoilta.
Työnantajapuolen yllätysveto pani asetelman uusiksi
Teknologiateollisuuden työnantajat on uusi yhdistys, joka perustettiin sen jälkeen, kun Teknologiateollisuus päätti yllättäen lopettaa valtakunnallisten työehtosopimusten tekemisen.
Idea on, että yritykset voisivat valita joko yrityskohtaiset sopimukset tai liittymisen valtakunnalliseen sopimukseen uuden yhdistyksen kautta. Uudistuksen kautta työnantajapuoli tavoittelee sopimuksiin muun muassa joustavuutta ja eri yritysten erityistarpeiden huomioon ottamista.
Teknologiateollisuuden sopimusta pidetään koko työmarkkinakierroksen kannalta tärkeänä, koska niin kutsuttuna päänavaaja-alana teknologiateollisuus on monesti luonut suuntaviivat monien muidenkin alojen sopimuksille.
Työnantajayhdistys odottaa jäsenmäärän vielä kasvavan
Työnantajayhdistyksen hallitus hyväksyi uusia jäseniä tänään perjantaina ylimääräisessä kokouksessaan. Seuraavan kerran jäsenhakemuksia käsitellään 27. lokakuuta.
– Jäsenhakemuksia on tullut tasaiseen tahtiin eri sopimusaloja edustavista yrityksistä. Vilkkainta järjestäytyminen on toistaiseksi ollut teollisuudessa, sanoo yhdistyksen toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi.
Yleissitovuus työntekijäpuolen toiveena
Erityisesti työntekijäjärjestö Teollisuusliitto toivoo mahdollisimman monen teollisuustoimialan yrityksen liittyvän työnantajayhdistykseen.
Jos noin puolet toimialan työntekijöistä on yhdistyksen neuvotteleman valtakunnallisen sopimuksen piirissä, tulee työehtosopimuksesta yleissitova eli se koskee myös järjestäytymättömiä yrityksiä.
Jos valtakunnallinen sopimus ei saavuta yleissitovuutta, joutuu Teollisuusliitto neuvottelemaan erikseen satojen tai tuhansien yritysten kanssa niiden yrityskohtaisista sopimuksista.
Neuvotteleminen vain yhdestä sopimuksesta on tietysti Teollisuusliitolle mieluisampi vaihtoehto, vaikka työnantajapuoli toki ajaa siihenkin haluamiaan muutoksia.
Aleneeko kynnys aloittaa neuvottelut?
Tähän asti Teollisuusliitto on kieltäytynyt neuvotteluista uuden yhdistyksen kanssa siihen vedoten, ettei se tiedä mitä yrityksiä yhdistykseen kuuluu ja minkä toimialan työntekijöitä ne edustavat.
Yhdistyksen jäsenmäärän paisuminen voi kuitenkin alentaa kynnystä aloittaa neuvottelut. Sopimuksen yleissitovuus nimittäin on sitä todennäköisempää, mitä enemmän jäseniä yhdistyksessä on.
Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoi iltapäivällä Twitterissä, että liiton teknologiasektorin työehtoneuvottelukunta on kutsuttu koolle maanantaina arvioimaan tilannetta. Päätöksistä tiedotetaan tämän jälkeen.