Hammasimplantilla voidaan korvata puuttuva hammas tai hampaita. Kirurgisessa operaatiossa leukaluuhun istutetaan ensin keinojuuri eli hammasimplantti.
Hammasimplanttia pitää hoitaa päivittäin kuin luonnonhammasta. Implanttihampaat ja niiden välit puhdistetaan aamuin illoin bakteeripeitteistä eli plakista. Päivittäinen puhdistus estää hammas- tai proteesipintoihin kiinnittyvän bakteeripeitteen kasvua.
Implanttihoidon jälkeen potilas saa vastaanotolta yksilölliset ohjeet omahoidosta ja sopivista puhdistusvälineistä.
Jos plakkia ei poisteta, implantin ympärillä oleva kudos tulehtuu. Hoitamattomana tulehdus etenee, mikä voi johtaa implanttia kiinnittävän leukaluun asteittaiseen menettämiseen ja jopa implantin irtoamiseen. Pitkälle edenneen tulehduksen hoito on vaativaa ja hoitotulokset epävarmoja.
Käy säännöllisesti määräaikaistutkimuksissa
Päivittäisen puhdistamisen lisäksi tulee käydä säännöllisissä määräaikaistutkimuksissa hammaslääkärillä yksilöllisen ylläpitohoitosuunnitelman mukaan.
Ensimmäinen kontrollikäynti on yleensä 3–6 kuukauden kuluttua. Jatkossa käynnit ovat potilaan tilanteesta riippuen puolivuosittain, vuosittain tai harvemmin.
Tihennettyä tutkimusväliä tarvitsevat riskipotilaat, kuten tupakoitsijat, yleissairautta, esim. diabetesta sairastavat, hoidetut parodontiittipotilaat ja yöpurijat eli bruksaajat.
Määräaikaistutkimusten välillä tulee ottaa heti yhteyttä hammaslääkäriin, jos puhdistamisessa on ongelmia tai tulee seuraavia oireita:
- harjauksen yhteydessä verenvuotoa, joka ei lopu puhdistusta tehostamalla
- paikallista punoitusta, turvotusta tai kipua
- purenta-arkuutta
- implantti tai implanttihammas tuntuu liikkuvan.
Implantteja yhä iäkkäämmille
Implantteja asennetaan yhä iäkkäämmille ihmisille. Vuonna 2012 potilaiden keski-ikä oli 57 vuotta. Suomen implanttirekisteriin ilmoitettiin 16 944 asennettua hammasimplanttia vuonna 2012. Rekisterin mukaan implantteja asennettiin 10 701 henkilölle, joista 58 prosenttia oli naisia
Lähde: Suomen hammaslääkäriliitto
Miten suun saa pysymään kunnossa kotikonstein? Voiko hyvää hammashoitoa saada halvalla? Studio55.fi-lähetyksessä maaliskuussa 2013 vieraana suukirurgi Pekka Asikainen.
21:29