Juurihoito, kamalaa! Älä jätä menemättä pelättyyn toimenpiteeseen

hammaslääkäri
Juurihoitoon joutumista voi ehkäistä säännöllisellä hammashoidolla ja -tarkistuksilla.imago/Jochen Tack/ All Over Press
Julkaistu 07.06.2016 08:26

mtv lifestyle

Joka neljäs suomalainen aikuinen tarvitsee hampaan juurihoitoa eli tulehtuneen hammasytimen puhdistusta ja täyttöä. Juurihoidolla voidaan pelastaa hammas ja estää bakteerien leviäminen muualle elimistöön. Uuden suosituksen mukaan juurihoidon tekeminen kannattaa, ja juurihoidettu hammas kestää useimmiten hyvin.

Juurikanavien puhdistukseen ja täyttöön joudutaan, jos hampaan ydin on vaurioitunut. Tavallisin syy juurihoidolle on hampaan reikiintyminen. Oireilevan hampaan kanssa kannattaa hakeutua ajoissa hoitoon, sillä "lääkepaikkauksella" voidaan joskus välttyä juurihoidolta.

Jos juurihoidon tarve todetaan, tulehdus on syytä hoitaa heti ennen lisävaivoja tai posken turpoamista. Maanantaina julkaistussa Hampaan juurihoito Käypä hoito -suosituksessa kerrotaan, että juurihoidon tekeminen kannattaa, ja hoidon ennuste on hyvä.

Toimenpiteenä juurihoito kantaa ehkä huonointa mainetta hammaslääketieteellisistä toimenpiteistä. Sen ei kuitenkaan enää nykyään tarvitse olla epämiellyttävää tai kivuliasta. Hoito voidaan tehdä potilas hyvin huomioiden yhdellä tai muutamalla käynnillä riippuen hoidettavasta hampaasta ja potilaasta.

Suosituksen mukaan ensisijaisesti tulee aina arvioida, onko hampaan säilyttäminen juurihoidolla mahdollista – jos hammas on esimerkiksi lohjennut pahasti, niin ei välttämättä ole, ja silloin implantti tai silta ovat hyviä vaihtoehtoja. Mikäli hammas voidaan säilyttää juurihoidolla, vältytään laajemmilta proteettisilta hoidoilta eli puuttuvien hampaiden ja kudosten korvaamiselta.

Itse toimenpiteessä hampaan juurikanavat puhdistetaan juurikanavaneuloilla ja desinfioidaan, jotta infektio saadaan hoidettua. Puhdistetut juurikanavat täytetään tiivisti juurentäytemateriaalilla. Juurihoitoon kuuluu oleellisena osana myös kestävän kruunuosan rakentaminen.

– Juurihoidon lisäksi hampaan kruunun korjaamiseen kannattaa satsata. Hyvä ja kestävä pitkäaikaisratkaisu, esimerkiksi hampaan kruunutus, on yhtä tärkeä kuin itse juurihoito, hammaslääketieteen tohtori ja erikoishammaslääkäri Anja Kotiranta sanoo.

Hampaan reikiintymisen ehkäisy hyvällä kotihoidolla ja säännöllisillä tarkastuksilla on paras keino estää hampaan ytimen tulehtumista.

Lähde: Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim

Suun terveys vaikuttaa koko terveyteen

Erikoishammaslääkäri Kaija Hiltunen kertoi hampaiden hoitamatta jättämisen seurauksista sekä oikeista keinoista puhdistaa hampaat Studio55.fi-lähetyksessä toukokuussa 2016.

25:28img

Tuoreimmat aiheesta

Suun terveys