Onko sinulla kumppanisi kanssa yhteinen pankkitili? Tutkimuksen mukaan se lupaa hyvää parisuhteelle

Maksatteko arjen kulut yhteiseltä pankkitililtä vai hoitavatko kumpikin oman osuutensa omilta tileiltään? Tutkimus paljasti jotain lupaavaa pariskunnista, joilla on yhteinen pankkitili.

Ei ole helppo päätös yhdistää varojaan kumppanin kanssa, mutta yhteiseen pankkitiliin sitoutuneet saattavat olla kaiken kaikkiaan paremmassa parisuhteessa, paljastaa Journal of Personality and Social Psychology -julkaisussa esitelty tuore tutkimus. Tutkimusta johti markkinointiviestinnän professori Emily Garbinsky Cornellin yliopistosta. Tutkimustuloksista uutisoi New York Post.

Tutkimus koostui kuudesta erilaisesta kyselystä ja selvityksestä. Tulosten mukaan ne pariskunnat, jotka yhdistivät kaikki rahansa, osoittivat positiivisempaa vuorovaikutusta, selkeämpää kommunikaatiota sekä enemmän tyytyväisyyttä parisuhteeseensa kuin pariskunnat, joilla ei ollut yhteistä pankkitiliä tai jotka olivat yhdistäneet vain osan rahoistaan. Yhteisen tilin omaavat pariskunnat myös eroavat tutkimuksen mukaan epätodennäköisemmin. 

Selkein vaikutus näkyi tilinsä yhdistäneillä pariskunnilla, joiden rahatilanne oli heikko tai joiden rahatilanne tuotti stressiä.

Sanavalinnat viittaavat tyytyväisyyteen

Yhteiseen tiliin sitoutuneiden käyttämät sanavalinnat viittasivat jo yksinään korkeaan yhteiseen tyytyväisyyteen. New York Postin mukaan tällaiset pariskunnat käyttivät enemmän tiimihenkeä kuvaavia, jo aiemminkin parisuhdetyytyväisyyteen liitettyjä sanoja, kuten "me", "meille" ja "meidän" sanojen "minä", "minulle" ja "minun" sijaan.

Myös yhteyttä kuvaavat sanat "samaa mieltä", "yhteys", "ystävä", "ystävällisyys", "kuunnella" ja "rauha" vilisivät yhteisen pankkitilin omaavien puheessa enemmän.

Myös rahasta puhuminen luo yhteistä tiimihenkeä, Garbinsky kuvailee Metron mukaan.

Ennen yhteisen tilin avaamista on kuitenkin syytä keskustella raha-asiat ja taloudelliset tavoitteet kumppanin kanssa selviksi ikäviltä yllätyksiltä välttyäkseen.

Kulttuurieroja

Tutkijat ottivat selvää myös siitä, merkitsevätkö kulttuuriset erot raha-asioissa mitään. Selvisi, että Yhdysvalloissa ja Briteissä yhteinen tili toi enemmän tyytyväisyyttä parisuhteeseen kuin Japanissa.

Tutkijat arvelevat eron johtuvan siitä, että individualistisissa kulttuureissa, kuten Yhdysvalloissa ja Briteissä, poikkeuksellinen yhteinen tavoite luo positiivisemman vaikutuksen kuin Japanin kaltaisessa jo ennestään yhteisöllisessä kulttuurissa.

Lue myös:

    Uusimmat