Onko suomalainen alkoholikulttuuri murroksessa? Asiantuntija: "Työelämässä ei enää hyväksytä edes vähäistä alkoholinkäyttöä"

Kaksi päätoimittajaa joutui alkoholiin liittyen jättämään tehtävänsä ja myös ministerin alkoholinkäyttö nousi tikunnokkaan. Asiantuntijat pohtivat, mikä suomalaisessa alkoholikulttuurissa on pielessä.

Alkoholikulttuurissa on tapahtunut muutos etenkin työelämän näkökulmasta. Tätä mieltä ovat Huomenta Suomessa vierailleet päihdelääkäri Kaarlo Simojoki ja tapakouluttaja Arja Porvali.

– Liikelounailla olen huomannut, että otetaan alkoholiton vaihtoehto tai juodaan vain vettä, mutta päiväsaikaan ei maistella viiniä edes ruoan kanssa, Porvali sanoo.

– Työelämässä ei enää hyväksytä alkoholinkäyttöä, edes vähäistä sellaista, Simojoki lisää.

Porvali korostaa, että alkoholikulttuurin muutos koskee nyt koko organisaatiota eli esimiehet ja alaiset ovat samassa asemassa, mikä on hyvä asia.

Humalassa lasten juhlissa?

Asiantuntijoita huolettaa, että vaikka työelämässä alkoholinkulutus on selvästi paheksuttavampaa kuin ennen, alkoholi on salakavalasti tullut entistä enemmän meidän muuhun sosiaaliseen elämäämme. Esimerkiksi lasten juhlissa kohotetaan alkoholillisia alkumaljoja ja aikuisille on varattu jopa juomabaari.

– Alkoholinkäyttö hiipii huolestuttavasti tilanteisiin, joissa sitä ei ole aiemmin ollut, Porvali sanoi.

– Toivoisin tietoista alkoholin käyttöä ja sitä, että meillä olisi sellainen kulttuuri, jossa toiselle voisi sanoa ilman, että heti syyllistyy tai tulee häpeä, että hei nyt on mennyt jo sen verran monta lasia tänään, että siirrytäänkö vesilinjalle, Simojoki summaa.




Lue myös:

    Uusimmat