Uutisaamussa vierailleet lääkärit kertoivat, mitkä työelämän tekijät ajavat ihmisiä alkoholin pariin.
Alkoholi ja muutkin päihteet kuuluvat monen työssäkäyvän ihmisen elämään. Vapaa-ajan irrottelun ei pitäisi vaikuttaa työntekoon, mutta toisinaan työ itsessään ajaa päihteiden pariin.
– Vuorotyö on yksi vahva riskitekijä. Etätyöt ja matkatyöt saattavat lisätä alttiutta, epäoikeudenmukaisuuden kokemus työssä ja ihan liiallinen työkuorma, SAK:n asiantuntijalääkäri Riitta Työläjärvi luettelee päihteiden käytölle altistavia riskitekijöitä.
Myös työkulttuuri ja yleinen ilmapiiri muutenkin saattavat kannustaa keventämään kuormaa alkoholilla. Tutun sanonnan mukaan "raskas työ vaatii raskaat huvit". Työporukalla saatetaan päivän päätteeksi lähteä kosteille after workeille stressiä tasaamaan.
Alkoholi on kuitenkin kyseenalainen stressilääke.
– Alkoholi heikentää palautumista ja unenlaatua, lisää ahdistuneisuutta ja alakuloisuutta, mikä pahentaa työstressiä, varoittaa työterveyshuollon erikoislääkäri Matti Palomäki Terveystalosta.
Parempi olisikin, että raskaan työrupeaman jälkeen huolehtisi riittävästä palautumisesta ja levosta ilman päihteitä.
Lue myös: Kahdeksan tapaa lievittää stressiä ja ahdistusta
Työkaverin päihdeongelmasta kertovat merkit
Päihdeongelmia on tapana piilotella, mutta tietyt signaalit voivat sellaisen paljastaa.
Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana.
Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12.
Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä.
Työkaveri saattaa alkaa vältellä sosiaalisia kontakteja ja suosia etätöitä, koska pelkää päihteiden käytön paljastuvan esimerkiksi vanhan viinan hajusta. Poissaolot ja tapaturmat voivat lisääntyä. Luonne saattaa muuttua äkkipikaisemmaksi ja työt jäädä tekemättä.
– Pahimmillaan henkilö voi olla kännissä tai krapulassa töissä, jolloin puhutaan vakavammasta tilanteesta, Palomäki sanoo.
Työläjärven mukaan usein epäily työntekijän päihdeongelmasta osuu oikeaan. Ja vaikkei osuisikaan, on muuttunut käytös hyvä ottaa puheeksi.
– Eli ei lähdetä peittelemään esimerkiksi työtoverin työsuorituksia ja korjaamaan niitä puutteita, koska silloin ongelma vain pahenee, Työläjärvi sanoo.
Vastuu työn tekemisestä, terveydestä ja turvallisuudesta kuuluu esimiehelle. Päihderiippuvuuteen liittyy vahva negatiivinen leima, eikä tuomitseminen helpota ongelmia. Epäilyjen herätessä pomon olisi tärkeää lähestyä asiaa ystävällisesti ja apua tarjoten.
Päihteiden käytölle altistavat riskitekijät, kuten stressi ja suorituspaineet, koskettavat myös yksinyrittäjiä. Kun esihenkilöä ei ole, korostuu perheiden ja läheisten rooli. Lopulta aikuinen ihminen on kuitenkin itse vastuussa tekemisistään.
Lue myös: Kuusi tapaa, joilla elimistö kertoo sinun juovan liikaa olutta: "Iso hälytysmerkki"
Hyvä päihdekulttuuri työpaikoilla
Työpaikoilla voi vallita kaksinaismoralistinen asenne päihteiden käyttöön. Tiettyyn rajaan asti kännillä vitsaillaan ja porukkaa kannustetaan nostamaan malja, mutta kun tulee riippuvuutta ja käyttö alkaa vaikuttaa työntekoon, ei huumoria enää löydy ja selät kääntyvät.
Pikkujoulukaudella työpaikat voivat tarjota työntekijöilleen alkoholia juhlatunnelmaan pääsemiseksi. Juhlia tai alkoholin tarjoilua ei tarvitse kieltää, mutta kohtuus ja maltti tulisi pitää mielessä.
– Ongelma on, että suomalainen juomakulttuuri on aika lailla ristiriidassa turvallisten alkoholin käytön suositusten kanssa, Palomäki toteaa.
Työpaikoilla alkoholiasenteisiin voidaan pyrkiä vaikuttamaan pitämällä alkoholiton juomavaihtoehto luontevasti esillä viinasten kanssa. Välivettäkin kannattaa asettaa tarjolle. Alkoholia ei tule tyrkyttää tai sen juomiseen painostaa, jos joku ei syystä tai toisesta tahdo naukkua ottaa.
Ilmaisen viinan bileitä loputtomine drinkkilippuineen lääkärit eivät suosittele. Kertakulutuksen riskirajat ovat naisilla viisi annosta ja miehillä kuusi annosta. Yksi alkoholiannos on esimerkiksi pieni lasi viiniä, pieni tölkki olutta tai snapsi.
Mikäli työkaverilla tulee jatkuvasti ylilyöntejä alkoholin kanssa ja hän on aina suhteettoman humalassa muihin verrattuna, voi se olla merkki vakavammasta ongelmasta.
Lue myös: Katri, 32, kertoo, miksi päätti luopua alkoholista: "Juttu, missä tein virheen"
Lue myös: Puolet suomalaisista on joskus rakastunut työpaikallaan – näin suomalaiset suhtautuvat työpaikkaromansseihin
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
1:41