Heikko talouskasvu ja taas kerran heikentyneet talousnäkymät uhkaavat ajaa Suomen deflaatioon eli hintatason yleiseen laskuun, arvioi OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen. Deflatorisessa kierteessä maan talous supistuu, koska hintojen laskun seurauksena ihmiset lykkäävät kulutuspäätöksiään.
Toisella neljänneksellä maan bruttokansantuote laski 0,4 prosenttia. Työpäiväkorjattu bruttokansantuote oli prosentin viime vuoden vastaavaa aikaa alempana.
– Jälleen kerran talouden odotuksissa on petytty. Näyttää siltä, että talous supistuu tänäkin vuonna ja näkymät ensi vuodelle ovat heikentyneet. Jos ensi vuonnakin ollaan tilanteessa, jossa talous ei kasva ja ollaan miinuksella inflaatiossa, niin varsinaiset deflaation kriteerit alkavat täyttyä.
Vientimarkkinoita heikentää tällä hetkellä esimerkiksi Ruotsin keveä rahapolitiikka ja heikko kruunu, Venäjän heikentynyt tilanne, euroalueen kasvun hidastuminen ja Kiinan valuutan devalvaatio, joka vaikuttaa suuriin suomalaisiin pörssiyrityksiin.
Lisäksi maailmantalouden kasvu painottuu Heiskasen mukaan tällä hetkellä palveluiden puolelle.
Erityisen pahana Heiskanen pitäisi tilannetta, jossa yhteiskuntasopimusta ei syntyisi ja hallitus joutuisi turvautumaan 1,5 miljardin euron ehdollisiin lisätoimiin.
– Se olisi erittäin huono skenaario ja vaikuttaisi talouteen heikentävästi. Lisäksi Suomi on koko ajan erityistarkkailussa siitä, miten se pystyy reagoimaan ennenkuulumattomaan tilanteeseen, jossa talous jatkaa supistumistaan vuosia peräkkäin.
Heiskasen mukaan hallituksen olisi syytä reagoida myös tilanteeseen jo budjettiriihessä.
– Jos noita kärkihankkeita aiotaan toteuttaa, niin niitä voisi viedä nopeutetussa järjestyksessä läpi.