Opetushallitus: Barokkikonsertin peruminen oli väärä tulkinta – "Ohjetta ei tarpeen muuttaa"

Opetushallituksen johtaja Kurt Torsellin mukaan kirkkonummelaiskoulu tulkitsi väärin opetushallituksen ohjeistusta peruessaan barokkiorkesterin konsertin. 

Suomalaisen barokkiorkesterin ja Helsingin kamarikuoron oli tarkoitus esittää kirkkonummelaisessa koulussa Georg Friedrich Händelin Messias-oratorion, mutta esitys peruttiin viime tingassa. Perumista on perusteltu opetushallituksen ohjeilla. 

Opetushallituksen johtaja Kurt Torsell sanoo MTV Uutisille, että ohjeistuksen mukaan barokkikonserttia ei luokitella uskonnon harjoittamiseksi. 

– Meidän tulkinta on se, että konserttia ei olisi tarvinnut perua. Olisi ollut mahdollista, että kaikki oppilaat käyvät barokkikonsertissa, eikä olisi tarvinnut tarjota muuta tilaisuutta tilalle, Torsell sanoo.

– Mutta ymmärrystä löytyy myös sille, että kun päätös pitää tehdä nopeasti ja halutaan toimia oikein. Se on varmasti ollut taustalla tässä. 

Tapauskohtaisesti tulkittavia

Viime päivien keskustelussa koulujen tilaisuuksista on esiintynyt hyvin monenlaisia tulkintoja Opetushallituksen asiaa koskevasta ohjeistuksesta.

– On mahdotonta tilkitä kaikki mahdolliset vaihtoehdot, joten nämä on aina tapauskohtaisesti tulkittava. Ja kun aikaa on, niin voidaan varmistaa meiltä tai kunnan juristeilta, mikä on oikea tulkinta. Mutta nyt sitä ei ilmeisesti ollut, Torsell toteaa. 

Torsell kokee, että tulkinnanvaraista ohjeistusta ei ole tarpeen muuttaa tai tarkentaa. 

– Ohjeistus on uusittu pari vuotta sitten. Siihen on otettu mukaan perustuslakivaliokunnan kannat, eduskunnan oikeusasiamiehen kannat ja voimassa oleva lainsäädäntö. Meidän tulkinta tällä hetkellä on, että sitä ei ole tarvetta muuttaa. Mutta toki jos tulee sellaisia kohtia, mitä me emme ole huomanneet, niin aina on valmius tarkastella näitä. 

Epäselvyyksiä odotettavissa myös jatkossa

Kurt Torsell ei muista, että vastaavia tapauksia olisi tapahtunut aiemmin, mutta yhteydenottoja on tullut sitäkin enemmän.

– Tarkennustarpeita eri ohjeistuksiin tulee koko ajan, mutta on hyvä muistaa, että ei pitäisi lähteä liian usein näitä ohjeistuksia muuttamaan. Koulut ottavat yhteyttä meihin päivittäin muun muassa opetussuunnitelman tulkinnasta, avustuksista tai järjestyssäännöistä – kyllä niistä kysellään.

Torsellin mukaan epäselviä tulkintoja on odotettavissa myös jatkossa. 

– Mitä enemmän jokin kanta tai mielipide jakaa ihmisten mielipiteitä, sitä herkemmin otetaan yhteyttä, että onko se todella näin.

Lue myös:

    Uusimmat