Koronakriisillä on suoria vaikutuksia myös opiskelijoiden talouteen, kun opiskelijoiden opinnot ovat saattaneet yllättäen viivästyä tai kesätyöt peruuntua.
MTV Uutiset kysyi Kelan etuuspäälliköltä Piia Kuusistolta, miten opiskelijoiden tulee toimia saadakseen taloudellista tukea poikkeusolojen aiheuttamien muutosten vuoksi.
Pitääkö poikkeustilan vaikutus opintojen hidastumiseen todistaa, jotta saa opintotukea normaalisti?
Korkeakoulujen edistymisen seurantaan on tulossa muutoksia. Jos muutosten jälkeen opiskelijoille lähetetään opiskelujen edistymisen seurannan osalta selvityspyyntökirje, tulee heidän kertoa Kelalle, miten poikkeusaika on vaikuttanut opintojen edistymiseen. Mitään todistuksia ei kuitenkaan tarvita.
Opintotuen saamisaikaa voi pidentää perustellusta syystä. Mikä on riittävä syy sille, että opintotukikuukausia saa käyttöön tavallista enemmän?
Korkeakoulupuolella tukikuukauden määrää voidaan pidentää enintään yhdeksällä tukikuukaudella. Opintotukilaissa on mainittu hyväksyttävät syyt tukikuukausien pidentämiselle ja koronaepidemian aika on yksi näistä.
Viivästyykö tukipäätösten käsittely nyt, kun Kelassa on oletettavasti ruuhkaa?
Kelassa on tällä hetkellä ruuhkaa erityisesti toimeentulotuen, työttömyysturvan ja asumistukiratkaisujen kanssa. Opintotuen osalta tilanne on hyvä. Jos mitään yllätyksellistä ei kesätukihakemusten tai ensi syksyn hakemusten kanssa ilmaannu, ovat päätösajat samanlaiset kuin aikaisempinakin vuosina.
Lue myös: Lakkiaisjuhlille etsitään toista päivää, pääsykokeet halutaan yhä järjestää – tämä kaikki hallituksen tiedotustilaisuudessa kerrottiin
Useita kesätöitä on peruttu. Mitä opiskelijat voivat tehdä, jotta pärjäävät kesän ja ensi lukuvuoden yli?
Toivottavaa olisi, että oppilaitokset voisivat mahdollisimman paljon järjestää opetusta kesäaikana, jotta opiskelijat voisivat edistää opintojaan ja näin ollen kuulua opintotuen piiriin. Jos opiskelija ei saa kesätöitä tai pysty opiskelemaan, on toimeentulotuki myös vaihtoehto.
Onko mahdollista, että opiskelijat joutuvat entistä enemmän toimeentulotuen piiriin?
Voidaan olettaa, että näin tulee tapahtumaan.
Jos esimerkiksi sairaanhoitaja velvoitetaan koronatilanteen takia töihin, joutuuko hän maksamaan opintotukia takaisin, mikäli tuloraja ylittyy?
Opintojen aikaiseen vuositulorajaan ei ole mietitty eikä ehdotettu muutosta, joten kyllä joutuu maksamaan. Tällaisessa tilanteessa opiskelijan tulee huomioida, että hän voi vapaaehtoisesti perua tulevia tukikuukausia tai vaihtoehtoisesti palauttaa jo maksettuja opintotukikuukausia.
Lue myös: Opettajat huolissaan jaksamisestaan sekä koulunsa päättävien oppilaiden arvioinnista – miten arvosanojen viime hetken kohotuksen yrittäminen onnistuu etänä?
Ministeri Hanna Kosonen totesi tiedostustilaisuudessa, että pyritään siihen, ettei kukaan menettäisi opintolainahyvitystään koronan takia. Onko olemassa riski, että hyvitykset menetetään?
Tämä koskee ainoastaan niitä opiskelijoita, joiden opintolainahyvitykseen liittyvä tutkintokohtainen määräaika päättyy tämän lukuvuoden lopussa. Näin ollen on tilanne, jossa opiskelija on suunnitellut valmistuvansa lukuvuoden lopussa, mutta ei enää kykene siihen koronaepidemian vuoksi. Opetus- ja kulttuuriministeriö pohtii yhdessä Kelan kanssa, miten näiden opiskelijoiden osalta huomioidaan se, että valmistuminen ei ole mahdollista ajallaan.
Täysin tarkkaa suunnitelmaa lopullisesta toteutuksesta ei vielä ole. Jos opiskelijalle lähetetään hylkäävä päätösehdotus opintolainahyvityksestä, pitää opiskelijan ottaa Kelaan yhteyttä ja ilmoittaa, että viivästyminen on tapahtunut poikkeusolojen vuoksi, jolloin päätöstä voidaan muuttaa.