Suomalaisten oppilaiden oppimistulokset jakautuvat yhä jyrkemmin ääripäihin, kertoo Oma linja -hankkeen tuore tutkimus.
Ero näkyy selvimmin matematiikassa, jossa parhaat viisi prosenttia oppilaista ovat taidoissaan jopa seitsemän kouluvuotta heikoimpia edellä peruskoulun päättyessä. Myös lukutaidossa erot ovat suuret, ja Suomessa on tutkimuksen mukaan käytännössä lukutaidottomia nuoria. Osalla oppilaista taidot ovat niin huonot, että arkielämän tilanteista selviäminen voi olla vaikeaa.
Erot ovat suuria muun muassa korkeasti ja matalasti koulutettujen vanhempien lasten, maahanmuuttajien ja kantaväestön sekä tyttöjen ja poikien välillä. Tyttöjen ja poikien välinen ero koulumenestyksessä on Suomessa OECD-maiden korkeimpia.
Hankkeessa ehdotetaan ratkaisuiksi muun muassa yksilöllisempää opiskelua, valinnaisuuden lisäämistä ja kuntien vastuun kasvattamista.
Oma linja -hanke pyrkii vähentämään syrjäytymistä peruskoulussa. Hanke jatkuu kouluissa toteutettavilla kokeiluilla, jotka alkavat nyt elokuussa ja päättyvät vuonna 2019. Hankkeessa ovat mukana Työterveyslaitos, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus, Monikulttuurisuuden edistämiskeskus Walter ry, Jyväskylän yliopisto, Aalto-yliopisto sekä pääkaupunkiseudun koulut.