Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vakuuttaa varhaiskasvatuksen tason pysyvän korkeana, vaikka hallitus onkin leikkaamassa siitä.
Suunnitelma päiväkotien ryhmäkokojen kasvattamisesta nousi esille vaalikauden ensimmäisellä kyselytunnilla, jossa suurin oppositiopuolue SDP pani hallituksen tiukille lapsiin kohdistuvista leikkauksista.
– Hallitus suunnittelee nyt tehotarhausta varhaiskasvatuksen sijaan, moitti SDP:n kansanedustaja Kristiina Salonen.
Grahn-Laasonen pahoitteli sitä, että taloustilanteen vuoksi säästöjä on pakko tehdä ja ne kohdistuvat kaikkiin suomalaisiin. Hän vakuutti ymmärtävänsä huolen leikkauksista myös pienen lapsen äitinä.
– Mutta haluan muistuttaa, että erilaisissa mittauksissa, OECD-vertailuissa, suomalainen varhaiskasvatus on laadultaan erittäin hyvää, olemme kärkimaita siinä. Ja myöskin tulevaisuudessa olemme sitä, Grahn-Laasonen sanoi.
Ministeri ylisti varhaiskasvatuksen osaavia ammattilaisia, jotka tekevät työtään sitoutuneesti. Hänen mukaansa hallitus haluaa antaa työlle kaiken tuen leikkauksista huolimatta.
Tasa-arvovaikutusten arviointi auki
SDP moitti hallituksen pistävän lapset säästötalkoiden kohteiksi samalla, kun hyväosaiset säästyvät niiltä. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kysyi, eikö hallitus voisi mieluummin kiristää pääomaveroa kuin leikata lapsilta.
– Meille tulvii tänne eduskuntaan pienten lasten vanhempien ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten viestejä, joissa he vetoavat hallitukseen, että tarkistakaa päätöksiänne ja tehkää niistä oikeudenmukaisempia, Lindtman sanoi.
Ulkoministeri Timo Soini (ps.) muistutti pääministerin sijaisen ominaisuudessa, että esimerkiksi hyvätuloisten solidaarisuusvero pysyy voimassa.
Oppositio moitti hallitusohjelman säästöjä myös siitä, että ne kohdistuvat selvästi enemmän naisiin kuin miehiin. Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalta (kesk.) tivattiin selvitystä ohjelman vaikutuksista tasa-arvoon.
Kerron, kun minulla on teille valmis vastaus siihen antaa. Tänä päivänä sitä ei vielä ole, Rehula sanoi.
Vaalikauden ensimmäinen kyselytunti käytiin ilman pääministeri Juha Sipilää (kesk.), joka osallistui Brysselissä EU:n ja Latinalaisen Amerikan maiden huippukokoukseen.