Oppositio on arvostellut hallituksen leikkauspäätöksiä tiukkasanaisesti. SDP olisi palvelujen karsimisen sijaan perunut hallituksen aiemmat veronalennukset, vihreät taas leikannut esimerkiksi yritystuista.
Suurin oppositiopuolue SDP katsoo, että hallitus ei ole vieläkään pakottanut rikkaita osaksi Suomen talouden säästötalkoita.
Vaikka hallitus jäädyttää suurituloisimpien tuloveronkorotukset, SDP:n mielestä linja on aiemmat veronalennukset huomioon ottaen edelleen epäreilu.
Erityisen kipeää tekee nyt arvonlisäveron korotus.
– Yhteiskuntamme varakkaat ja hyväosaiset jatkavat tämän hallituksen erityissuojeluksessa. Heidän ei tarvitse tosiasiassa näihin talkoisiin osallistua, puheenjohtaja Antti Lindtman toteaa MTV Uutisten haastattelussa.
Tuppurainen: Hallitus ajaa Suomea epäoikeudenmukaisuuden kierteeseen
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus ajaa Suomea epäoikeudenmukaisten leikkausten kierteeseen, arvioi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.
– Kehysriihen suursäästöt kertovat siitä, että hallituksen talouspolitiikan pohja on pettänyt. Alijäämä kasvaa, koska verotulokertymä pienenee. Rakennusala on taantumassa, ja työttömyys on kasvussa, Tytti Tupparainen sanoo tiedotteessa.
Tuppurainen arvioi, että hallitus ei tarttunut kehysriihessä keinoihin, joilla sopeutuksen taakkaa jaettaisiin oikeudenmukaisesti. Esimerkiksi yritystukia ei ole hänen mukaansa perusteellisesti perattu eikä esimerkiksi listaamattomien yhtiöiden osinkoverotusta korjata.
– Miksi hallituksella ei edelleenkään ole rohkeutta puuttua yritysten ja varakkaiden omistajien tukiin ja etuisuuksiin, vaikka on sanottu, että nyt leikkaukset koskevat kaikkia?
– Hallitus lisää toimillaan eriarvoisuutta, Tuppurainen jatkaa.
2:40
Saarikko: Verolinja veivaa ylös ja alas
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko arvioi, että hallitus onnistui heikosti tänään tiistaina julkistetuissa kehyspäätöksissään.
– Vajaan vuoden vastuussa olleen oikeistohallituksen aikana maassa on kasvanut vain velka ja työttömyys, Saarikko sanoo.
– Verolinja veivaa ylös alas, tuloksia ei synny ja leikkauskierre syvenee. Visiota Suomen nostamiseksi ei hallitukselta löydy.
Erityisen huolissaan hän kertoo olevansa kasvunäkymien puutteesta. Saarikon mukaan aiemmat hallituksen kasvutoimet on todettu tuottamattomiksi, mistä niin sanottu Turun tunnin juna on esimerkki.
– Nyt näistä ei luovuta, vaan huonoa pohjaa paikkaillaan ohuesti.
Suurin näkemysero hallituksen ja keskustan välillä liittyy Saarikon mukaan sosiaali- ja terveyspalveluihin.
– Hallitus jatkaa lapsiperheiden tilanteen kurjistamista sekä lastensuojelun, vanhustenhoidon sekä terveyspalvelujen alasajoa myös uudessa kehyspäätöksessä. Palveluiden laadukas järjestäminen eri puolilla Suomea muuttuu mahdottomaksi.
5:13
"Epäoikeudenmukaisuus ja näköalattomuus"
Vihreät olisi kiristänyt energiaveroa ja leikannut yritystuista, ei sosiaalipalveluista.
– Rehellisesti kun tiedotustilaisuutta kuunteli, heräsi huoli siitä, että sohitaan sinne tänne, leikataan sieltä täältä ja korotellaan veroja vastaavasti yhtä sekavasti. Ettei Suomi nyt vain painu syvemmälle taantumaan, puheenjohtaja Sofia Virta sanoo MTV Uutisten haastattelussa.
Virta arvioi, etteivät hallituksen kehysriihessä tekemät päätökset herätä lainkaan luottamusta, mitä tulee hallituksen visioon Suomen talouden tasapainottamiseksi pitkällä tähtäimellä.
– Kolmella miljardilla hätäpäisesti leikkaaminen saattaa säästää Suomen ehkä EU:n tarkkailuluokalta yhden kerran, mutta kun leikkaamme tavalla, joka estää kasvun ja joka tulee myöhemmin kalliimmaksi, niin tulemme vain lunastaneeksi vakkaripaikan sen tarkkailuluokan takapenkistä, Virta sanoo tiedotteessa.
Hän huomauttaa, ettei hallitus ole tarjonnut tietoa siitä, millaisiin vaikutusarvioihin riihessä tehdyt päätökset pohjautuvat. Virran mukaan vihreät kuitenkin ymmärtävät Suomen talouden haastavan tilanteen ja siksi puolue esitti viime viikolla kahden miljardin sopeutustoimia hallitukselle harkittavaksi.
– Nyt hallituksen esittelemä paketti herättää kuitenkin huolen siitä, että ajautuuko Suomi ojasta allikkoon eli yhä pahempaan taantumaan näin jyrkällä leikkaussuunnitelmalla.