Oppositiossa ei ollut yhtä toiveikas tunnelma sote-uudistuksen valmistumisesta tällä vaalikaudella kuin hallituspuolueissa.
Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan hallituksen tulisi viheltää sote-peli poikki. Hän myös katsoi, että hallitus vyöryttää vastuun sote-uudistuksesta sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.
– Minusta on aivan käsittämätöntä, että hallitus siirtää vastuun oman epäonnistuneen mallinsa korjaamisesta mahdottomassa aikataulussa sosiaali- ja terveysvaliokunnan harteille. Tämä ei ole johtajuutta, vaan poliittista peliä, Andersson tviittasi.
Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kommentoi, että perustuslakivaliokunnan edellyttämät muutokset sote-uudistuksen mietintöluonnoksiin ovat mittavia.
– Aikataulun puolesta näyttää hyvin mahdolliselta, että sote-uudistuksen toteuttaminen jää ensi vaalikauteen. Hallituksen sote-malli on rakennettu nojaamaan markkinamalliin. Sen aiheuttamat ongelmat näyttävät muodostuvan myös suurimmaksi esteeksi perustuslakivaliokunnan lausunnossa, Haavisto sanoi tiedotteessa.
Haaviston mukaan paranneltu sote-uudistus olisi kuitenkin vietävissä läpi nopeasti ensi vaalikaudella, jos uudistus nyt kaatuu.
"Myös suurempi järjestelmän toimivuuteen liittyvä riski"
Sama aikataulua koskeva epäilyksen viitta on perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan, perustuslakivaliokunnan jäsen Leena Meren harteilla.
– Olen tyytyväinen, että perustuslakivaliokunta otti tarvitsemansa ajan tämän asian huolelliseen käsittelyyn. Näissä ei voi hätiköidä. Sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on edessään suuri työ ja epäilen, ehditäänkö sitä edes tekemään tällä vaalikaudella, Meri sanoi tiedotteessa.
Perustuslakivaliokunta antoi tiukkoja ohjeita sote-valiokunnalle muutostarpeista, joilla kansalaisten perusoikeuksia turvataan, kommentoivat SDP:n perustuslakivaliokunnan jäsenet.
– Jotkut hallituksen esityksen ongelmakohdista olisivat jo erillisinä heikentäneet tai jopa vaarantaneet uudistuksen alkuperäisten tavoitteiden toteutumisen eli palveluiden riittävyyden turvaamisen kaikille suomalaisille. Kokonaisuutena esitykseen sisältyy myös suurempi järjestelmän toimivuuteen liittyvä riski, kommentoi SDP:n kansanedustaja Maria Guzenina tiedotteessa.
– Nyt on maan hallituksen tehtävä oma arvionsa uudistuksen kohtalosta.