Professori säälii kansanedustajien sote-kiirettä: Megaluokan muutoksen läpirunnominen muutaman kansanedustajan enemmistöllä ei ole viisasta

2:05img
Julkaistu 25.10.2018 06:08
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on joutunut liian kovan urakan eteen, toteaa professori Anneli Pohjola. 

Pohjolan mukaan nyt mennään kiire edellä.

– Aikaa on kovin vähän. En pidä viisaana lain runnomista läpi muutaman kansanedustajan enemmistöllä. Kokonaisuus on liian suuri ja merkittävä ollakseen poliittisen pelin nappula, kommentoi Lapin yliopiston sosiaalityön professori Anneli Pohjola sote-ja maakuntauudistuksen lainsäädäntyön tilannetta. 

VATT:n erikoistutkijan Tanja Saxellin mukaan tilanteessa näkyy epävarmuus tulevasta.

– Sote-lainsäädännön käsittelyä leimaa tällä hetkellä epävarmuus. Epävarmuus tulevista päätöksistä ja aikatauluista vaikuttavat maakuntauudistusta ja koko sotea koskevaan valmistautumiseen. Epäselvästä tilannekuvasta voi aiheutua turhia kustannuksia, arvioi Saxell.

Seuraavaksi perustuslakivaliokunnan vuoro

Lakipaketti on parhaillaan loppusuoralla sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Valiokunta työstää perustuslakivaliokunnan aiemmin vaatimia muutoksia. Sote-valiokunnasta paketin on näillä näkymin mahdollista edetä aikaisintaan perjantaina perustuslakivaliokuntaan.

Tosin valiokunnan sisältä on kuulunut myös erilaista arviota – että työssä menisi vielä viikkoja. 

perustuslakivaliokunta

Sote-uudistuksen asiantuntijaryhmässä työskentelevän Pohjolan mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunta on pistetty turhan koville.

– Perustuslakivaliokunnan mietintö sisälsi todella paljon muutostarpeita valinnanvapauslakiin. Se ei kuitenkaan edellyttänyt ministeriön virkamiesvalmistelua, vaan antoi muutosten tekemisen eduskunnan sote-valiokunnaille. Se on joutunut liian kovan urakan eteen, ja lisäksi edustajien enemmistö on päättänyt, että normaalia kuulemisvalmistelua ei tehdä.

Lopputulosta vaikea ennustaa

Professori Brommels, Miten koette tilanteen sote-lainsäädännön käsittelyn osalta nyt?

– Epävarmaksi. Vaikea ennustaa lopputulosta. Ratkaiseva äänestys käydään ennen joulua, toteaa uudistuksen selvitystöihin osallistunut emeritusprofessori Mats Brommels

– Uskon, että jos asia venyy ensi vuodelle, päätös maakuntavaaleista todennäköisesti siirtyy seuraavan eduskunnan päätettäväksi, arvioi Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula

"Kohtuuttoman suuri paketti"

Pohjola pitää kokonaisuutta kohtuuttomana. 

– Aikataulu on edelleen kaikkeen megaluokan muutokseen liian tiukka. Samaan aikaan koko sote- ja maakuntalainsäädäntö on niputettu yhteen, mikä on kohtuuttoman suuri paketti hallittavaksi yhdessä kokonaisuudessa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokous syyskuussa 2018.

Pohjolan mukaan toisinkin tilanteessa olisi voinut toimia. 

– Sote-järjestämislain olisi pitänyt antaa edetä hyväksymisprosessissa. Siihenhän ei käsittääkseni ole suurempia ongelmia liitetty. Ongelma on valinnanvapauslaissa, joka olisi pitänyt malttaa irrottaa kokonaisuudesta. Nyt se hiertää turhaan koko uudistusta.  Sote-uudistus ja maakuntauudistus on liitetty toisiinsa, vaikka niin ei ole lainkaan välttämätöntä. 

Joulutavoite on haastava

Koivula toteaa, että yllätyksiä ei enää tarvita.

– Pidän joulutavoitetta haastavana. Jotta siinä onnistutaan on valiokuntakäsittelyjen edettävä ripeästi sote-reformin osalta. Lisäksi muut perustuslakivaliokunnan agendalla olevat tärkeät lakiesitykset eivät saa pitää sisällään yllätysmomenttia, jotka hidastaisivat prosessia sote-uudistuksen suhteen, Koivula kommentoi.

– Valtakuntaa ei pitäisi rakentaa vain hallituskauden aikaperspektiivillä, lataa Pohjola.

Tuoreimmat aiheesta

Sote