– Kaikki ovat sokissa, tiivistää kamariorkesteri Avantin taiteellinen johtaja Kari Kriikku orkesterinjäsenten tunnot.
Opetus- ja kulttuuriministeriö kertoi perivänsä Avantilta takaisin puoli miljoonaa euroa liikaa maksettua valtiontukea. Ministeriön mukaan orkesteri on käyttänyt vanhentunutta raportointia, jossa henkilötyövuosimäärä on laskettu liian suureksi. Maineikasta orkesteria uhkaa konkurssi.
Avantin hallituksen puheenjohtaja Arne Wessberg kertoo MTV Uutisille, että Avantin käyttämästä virheellisestä raportointimallista sovittiin 1990-luvulla ministeriön kanssa.
Valtionosuuslain laskenta ei ole yksinkertaista
Arne Wessberg: "Kaikilla VOS-tukea saavilla, lähinnä kaupunginorkestereilla ja teattereilla omat kiinteät henkilökuntamenot, tämä jaetaan sillä määrällä henkilöitä, joita meno kohdistuu. Saadaan tietty summa, laskennallinen keskipalkka.
Sillä jaetaan kaikki henkilökustannukset, myös freelance- muut palkkiopohjaiset kustannukset, sitä kautta saadaan summa, joka kertoo montako henkilötyövuotta on tämän laskentakaavan mukaan tällä orkesterilla. Se summa kerrotaan sillä summalla, jonka valtio on on päättänyt tuen hinnaksi.
Avantin ongelma on, että sillä on kohtuullisen korkea henkilökuntakustannus: toiminnanjohtaja, tuotantopäällikkö ja taiteellinen suunnittelija. Mutta taiteellinen henkilökunta on palkattu vain keikkakohtaisesti silloin kun konsertoidaan. Tästä syntyy ongelma, että palkkiosumma on aika pieni verrattuna siihen summaan, jonka maksamme kiinteälle henkilökunnalle.
Kriikku ei voi lakata hämmästelemästä ministeriön päätöksen perusteluja, jossa ministeriö myöntää, että sen esittämät kannanotot vuosien varrella ovat vaikuttaneet virheellisen käytännön muodostumiseen.
– Vuosikymmenet on raportoitu samalla tavalla eikä sieltä (ministeriöstä) ole kuulunut kommentin kommenttia, Kriikku jatkaa.
"Ministeriö totesi itsekin, ettemme pysty tätä maksamaan"
Vuonna 2017 Avanti huomasi oman toimintansa tarkastuksen yhteydessä, ettei raportointimalli noudata nykyistä lakia.
– Ministeriön on mahdollista kohtuullistaa tätä niin paljon kuin he haluavat. He totesivat itsekin päätöksessään, että todennäköisesti Avanti ei pysty tätä maksamaan ja tietävät, kuten itsekin sanoimme, ettemme ole vilpillisesti menetelleet millään tavalla.
Loppuuko orkesterin toiminta?
– Kun tätä summaa katsoo, siltähän se näyttää. Mutta me etsimme kaikin mahdollisin keinoin Avantille tapaa jatkaa toimintaansa, Kriikku vakuuttaa.
Kulttuurityö ei näy päätöksessä
Avantin riveistä on lähtenyt useita kansainvälisesti menestyneitä kapellimestareita, muun muassa orkesterin vuonna 1983 perustaneet Esa-Pekka Salonen ja Jukka-Pekka Saraste. He ja lukuisat muut esiintyjät julkaisivat kannanoton, jonka mukaan orkesteri on toimittanut säännöllisesti ministeriöön toimintakertomuksen ja tarkastetun tilinpäätöksen.
Kriikun sekä orkesterin Wessbergin mukaan kulttuuriministeriö tuijottaa päätöksessään puhtaasti lakikirjaan ja unohtaa täysin päätöksen merkityksen Suomen musiikkikulttuuriin.
– Tällainen päätös on tehty täysin ilman kulttuuripoliittista harkintaa. Olen siihen todella pettynyt, että minun ja meidän taiteellinen työ, siltä kannalta ei arvioida ollenkaan, useita vuosia tehtävässään toiminut Kriikku lataa.
Kriikun mukaan Avanti on Suomessa ainoa tekijä, joka kykenee tarjoamaan keskikokoisen orkesteriensemblen (noin 20 jäsentä) uuden suomalaisen musiikin esittämiselle.
– Suurin osa uudesta klassisesta musiikista ei ole sinfoniaorkesterille eikä pienryhmille (5-10 jäsentä), Kriikku muistuttaa.
Avantin poistaminen suomalaisen musiikin kentältä jättäisi ison kolon, Kriikku arvioi.
– Voitaisiinko Lontoosta ottaa London Sinfonietta pois? En usko, että sellaista voisi tapahtua, Kriikku vertaa.
"Arkun kansi tullaan naulaamaan kiinni"
Avantissa säännöllisesti esiintyvä lyömäsoittaja Antti Suoranta kertoo, että pelkkä päätöksen pohdinta saa äänen värisemään.
– Kyllä tässä on melkoista draamaa ollut. Ja arkun kanssa tullaan naulaamaan kiinni, jos (korvaus) tulee tuommoinen olemaan, Suoranta arvioi puolen miljoonan maksuvaatimusta.
Näillä näkymin summa olisi tarkoitus maksaa kertakönttänä. Tästä asiasta ei kuitenkaan ole vielä neuvoteltu ministeriön kanssa.
– Tilillä ei ole puolta miljoonaa. Ei varmasti ole.
Wessbergin mukaan päätös on halvaannuttanut Avantin toiminnan. Kriikku puolestaan kertoo, ettei tulevaa ohjelmaa ole voitu suunnitella normaalisti. On myös yhä auki, voidaanko jo sovitut konsertit ensi kesän Porvoon Suvisoitossa järjestää.
Päätökseen on mahdollista vielä hakea oikaisua ministeriöltä.