Britannian ero Euroopan unionista ei saa johtaa siihen, että jäsenmaiden maksuosuudet kasvavat, sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.).
Suomi on ollut useana vuonna EU:n nettomaksaja eli sen maksut ovat olleet suuremmat kuin EU:sta saadut tulot. Orpon mukaan Suomen lähtökohtana on, että nettomaksuosuus ei saa kasvaa.
Euroryhmän kokoukseen tänään Brysselissä osallistuvan Orpon mukaan Britannian jättämä aukko EU:n budjetissa pitääkin kuroa umpeen säästämällä. Talousministereiden kokouksesta ei odoteta linjauksia Britannian lähdöstä, mutta aihe nousee todennäköisesti esille.
Britannian lähdön myötä EU menettää toiseksi suurimman talouden ja kolmanneksi suurimman nettomaksajan. Saarivaltion maksu on ollut vuosittain 7–10 miljardia euroa.
EU:n 27 jäljelle jäävää jäsenmaata joutuvatkin päättämään, kasvattavatko ne jokaisen jäsenmaan maksutaakkaa vai leikataanko yhteistä budjettia.
Lopullinen, kurottava summa paljastuu vasta sitten, kun tiedetään minkälaisen yhteistyösopimuksen Britannia ja EU solmivat eron jälkeen. Pääministeri Theresa Mayn uhkauksesta huolimatta Britannia tuskin lähtee unionista ilman minkäänlaista sopimusta.
Iskua EU:lle pehmentäisi, jos Britannia maksaisi lähtiessään erorahan, kuten kulisseissa on pohdiskeltu.
– Jotain Britannia joutuu maksamaan siitä, että kauppa käy, oli se sitten tullien tai jonkun järjestelyn muodossa, Orpo sanoo.
Brexit-neuvotteluita käydään samaan aikaan kuin keskustelua tulevista talouskehyksistä, mikä ei Orpon mielestä ole mitenkään huono asia.
– Meillä on muutenkin suuria tarpeita miettiä uudelleen EU-budjetin rakennetta. Suomen hallituksenkin kanta on, että pitäisi olla enemmän liikuteltavia varoja.
Rahoitusta voitaisiin jemmata esimerkiksi maahanmuuton, työllisyyden tai esimerkiksi puolustushankkeiden menoihin. Varojen kanavointi tarkoittaa Orpon mielestä kuitenkin sitä, että Suomenkin on oltava varpaillaan siitä, ettei maataloustukia tai rakennerahoja leikata.
Koko Euroopan talousministerit ovat koolla huomenna, jolloin esillä on muun muassa se, miten EU:lle saataisiin kanavoitua omia tulonlähteitä.
Aiemmin Matti Vanhanen totesi, että Suomen on oltava aloitteellinen EU:n sisäisiä leikkauksia pohtiessa.
2:05