Orpolta ohjeistus tiedepaneeleista

0:47imgKatso myös video: Näin pääministeri Orpo kommentoi tiedepaneelien yhdistymistä.
Julkaistu 22.01.2025 19:20

MTV UUTISET – STT

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) on antanut ohjeen, että tiedepaneelien uudistusten valmistelussa paneeleille on annettava työrauha.

Asiasta nousi eilen tiistaina kohu ja ankaraa kritiikkiä, kun Helsingin Sanomat kertoi, että neljä tiedepaneelia olisi määrä yhdistää. 

Kyse on ilmastopaneelista, luontopaneelista, kestävyyspaneelista sekä metsätalouden tiedepaneelista.

Petteri Orpo ohjeisti, että ilmastotutkimuksen ja luontotutkimuksen tieteelliselle paneelityölle turvataan työrauha erillisinä omiin tutkimusalueisiinsa keskittyvinä rakenteina.

Uudistustyö perustuu entisen SDP-ministeri Jouni Backmanin selvitystyöhön. 

Jatkovalmistelussa on määrä tehdä esitys, miten eri paneelien töitä voidaan koordinoida ja synergioita hyödyntää kokoamalla työtä valtioneuvoston kansliaan yhteisen katto-organisaation piiriin.

Jatkotyössä varmistetaan tieteellisen neuvonannon riippumattomuus lakisääteiset tehtävät turvaten, sanotaan valtioneuvoston tiedotteessa. 

Tiedepaneeleista kaksi on lakisääteisiä. Tämä koskee ilmasto- ja luontopaneelia.

Valtioneuvoston kansliasta kerrottiin tänään keskiviikkona STT:lle, että tiedepaneelien uudistustyö on vasta alkuvaiheessa. Konkreettisia muutoksia voitaneen odottaa ensi vuoden puolella.

Riippumattomuus turvattava

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Juhani Damski kommentoi paneeleista noussutta keskustelua.

– Ympäristöministeriön näkökulmasta olemme korostaneet, että valmistelussa on turvattava ilmasto- ja luontopaneelien lakisääteiset tehtävät ja paneelin riippumattomuus. Pidämme tärkeänä laaja-alaista keskustelua siitä, miten tieteen viestit saadaan parhaiten tukemaan poliittista valmistelua, Damski sanoi tiedotteessa.

Ympäristöministeriön tutkimusjohtaja Laura Höijer oli samoilla linjoilla.

– Luontopaneeli ja ilmastopaneeli ovat erittäin tärkeitä. Ne ovat monitieteisesti tukeneet ilmasto- ja luontopoliittista päätöksentekoa tuottamalla ja koostamalla tieteellistä tietoa ja viestimällä siitä. Paneelien selkänojana on riippumattomuus hallituskausista. Pitkäjänteisyys on olennaista, sillä ilmasto- ja luontokysymykset ovat vahvasti ylisukupolvisia, hän sanoi tiedotteessa.

Lue myös:

Hallituksen suunnitelma tiedepaneelien lakkauttamisesta niittää kritiikkiä – näin vastaa Orpo

HS: Hallitus yhdistämässä neljä tiedepaneelia yhdeksi

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka