Helsingin Sanomat kertoi tiistaina, että Petteri Orpon (kok.) hallitus suunnittelee neljän eri tiedepaneelin yhdistämistä yhdeksi paneeliksi. Orpon mukaan mitään päätöksiä ei ole vielä tehty.
Useat tahot ovat ilmaisseet pettymyksensä hallituksen päätöksen lakkauttaa neljä tiedepaneelia erillisinä kokonaisuuksina. Tiedepaneeleja ovat ilmastopaneeli, luontopaneeli, kestävyyspaneeli sekä biotalouden tiedepaneeli.
Lakkauttamisen seurauksena paneelit siirrettäisiin valtioneuvoston kanslian alaisuuteen.
Lue lisää: HS: Hallitus yhdistämässä neljä tiedepaneelia yhdeksi
HS kertoi myös tiistaina, että päätös lakkauttaa ilmastopaneeli tuli paneelin puheenjohtajalle Jyri Seppälälle yllätyksenä.
– Oho.
– En ole kuullut tästä tällä tavalla ollenkaan. Jotakin huhuja on ollut, että siellä mietitään uusia ratkaisuja, Seppälä sanoo HS:n haastattelussa.
Seppälä toivookin saavansa perusteluita päätökselle sekä nostaa esiin huolen tiedepaneelien riippumattomuudesta. Hän myös lisää, että hallitusten pitäisi pystyä sietämään tiedepaneelien kritiikkiä.
Tiedepaneelit ovat riippumattomia asiantuntijaelimiä, jotka kokoavat ja välittävät tutkimustietoa ja antavat politiikkasuosituksia.
Helsingin Sanomien näkemän valmisteluasiakirjan mukaan uusi yhden tiedepaneelin malli voisi aloittaa vuonna 2026.
Lue myös: Suomen ilmastopaneeli arvostelee Petteri Orpon hallitusta liikenteen ilmastotoimien hidastamisesta
Vihreiden Virta: Ettehän ole valitsemassa ilmastopolitiikassa Trumpin tietä?
Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virran mukaan päätös yhdistää paneelit kertoo hallituksen "täydestä piittaamattomuudesta, mitä tulee tiedepohjaiseen ja vastuulliseen päätöksentekoon".
– Se, että hallitus päättää esittää tällaista ratkaisua tilanteessa, jossa tiedämme ilmastokriisin olevan aikamme suurin turvallisuusuhka, on käsittämätöntä, Virta ihmettelee puolueen julkaisemassa tiedotteessa.
Vihreiden Virta uskoo, että päätös yhdistää neljä paneelia yhdeksi vähentää tutkitun tiedon määrää.Lehtikuva
Virta nostaa myös esiin, että vasta aloittanut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti juuri päätöksen vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta.
– Kysynkin Petteri Orpolta, ettehän ole valitsemassa ilmastopolitiikassa Trumpin tietä? Hallitus kun näyttää pyrkivän vähentämään tutkitun tiedon määrää päätöksentekonsa tukena ja sulkemaan korvansa asiantuntijoita ja tutkijoita, vaikka kuinka muuta väittäisivät, Virta sanoo.
Donald Trump allekirjoitti ensitöikseen astuttuaan virkaan presidentiksi päätöksen irtautua Pariisin ilmastosopimuksesta.AFP / Lehtikuva
Myös Vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä kritisoi eritoten ilmasto- ja luontopaneelien lakkauttamispäätöstä julkaisemassaan kirjoituksessa ja kutsuu sitä "radikaaliksi" ja osoitukseksi hallituksen "luontovihamielisestä ja tiedevastaisesta politiikasta".
– Mikäli tutkijoiden sanoma ei miellytä hallitusta, ei ratkaisu voi olla pyrkiä vaientamaan nämä tahot, Kivelä ihmettelee.
Orpo: Yhtäkään poliittista päätöstä ei ole tehty
Pääministeri Petteri Orpo kommentoi neljän tiedepaneelin lakkauttamista ja yhdistämistä tiistaina EU:n vaikuttamisseminaarin yhteydessä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.
Orpon mukaan nyt esiin noussut ratkaisu perustuu valtioneuvostonkanslian tilaamaan hallitusohjelman mukaiseen selvitykseen. Selvityksessä on haluttu tutkia, miten paneelien toimintaa voidaan parantaa ja tehostaa.
– Yhtäkään poliittista päätöstä tai linjausta ei ole tehty. Itsekään en ole vielä edes nähnyt tätä esitystä ja täytyy siihen tutustua, Orpo kommentoi, kun häneltä kysyttiin aiheesta.
– Meidän täytyy huolehtia siitä, että meillä on riippumaton tieteellinen arvio meidän politiikkamme tueksi ja luonto- ja ilmastopolitiikka ovat ehdottomasti sellaisia, joissa sitä tarvitaan.
Katso jutun alussa olevalta videolta Orpon koko vastaus toimittajan kysymykseen.
Ympäristöjärjestöiltä kritiikkiä
Myös ympäristöjärjestö Greenpeace on ilmaissut huolensa neljän tiedepaneelin lakkauttamisesta. Järjestö vaatiikin tiedepaneelien jatkon ja riippuvuuden turvaamista julkaisemassaan tiedotteessa.
– Me tarvitsemme nykyisten itsenäisten paneelien tuottamaa tietoa ja ratkaisuehdotuksia erityisesti juuri nyt, kun metsät ovat kääntyneet nielusta päästölähteeksi, vesien tilaa suojaavaa lainsäädäntöä on heikennetty, ympäristöhallinnosta ja luonnonsuojelusta leikattu ja luontokato jatkuu, Greenpeacen apulaismaajohtaja Juha Aromaa sanoo.
Myös toinen ympäristöjärjestö WWF on samoilla linjoilla ja järjestön tiedotteessa arvellaan, että tiedepaneelien kyky tuottaa ympäristöaiheista tietoa voi kärsiä, jos tiedepaneelit yhdistetään.
– Poliittisen ohjauksen alla oleva jättipaneeli ei voisi tuottaa yhtä hyvää ja riippumatonta tietoa kuin omillaan toimivat tiedepaneelit, WWF:n tiedotteessa sanotaan.