Asiantuntijat uskovat, että republikaanien suunnitelmat uudesta puolueesta eivät johdu ainoastaan Trumpista vaan trumpismista.
Yhdysvalloissa yli 120 republikaanipoliitikkoa suunnittelee uuden puolueen perustamista vastavetona maan edellisen presidentin Donald Trumpin poliittiselle perinnölle. Entisistä republikaanipäättäjistä ja virkamiehistä koostuva ryhmä kokee republikaanipuolueen olevan haluton vastustamaan Trumpia ja hänen pyrkimyksiään sabotoida maan demokratiaa.
MTV:n Uutisaamussa vieraillut Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala ei usko, että uutta puoluetta kuitenkaan lopulta perustetaan. Suunnitelma on kuitenkin Annalan mielestä merkittävä uutinen, sillä se kertoo siitä, kuinka raju jakolinja puolueen sisällä tällä hetkellä on.
– Eli nämä ihmiset, jotka eivät pidä Trumpin politiikasta ja siitä suunnasta, mihin Trump on vienyt puoluetta, niin moni heistä on selvästikin siinä pisteessä, että he eivät enää usko, että puolue pääsee Trumpin vaikutusvallan alta, Annala selittää.
– He eivät enää usko siihen, että heidän oma puolueensa palaisi siihen arvomaailmaan ja ideologiaan, mikä puolueella oli ennen Trumpia ja he alkavat olla jopa niin epätoivoisia, että he harkitsevat tällaista ikään kuin poliittista itsemurhaa eli oman puolueen hajottamista kahtia, mikä pelaisi suoraan demokraattipuolueen pussiin.
Lue myös: Reuters: Yhdysvalloissa yli 120 Trumpiin turhautunutta republikaanipoliitikkoa suunnittelee uuden puolueen perustamista
MTV Uutisten Yhdysvaltain asioita seuraava toimittaja Tuomo Hyttinen puolestaan uskoo, että 120 republikaanipoliitikkoa on liian vähän, että sillä olisi merkitystä puolueen sisällä.
– Tämä porukkahan koostuu sellaisista George W. Bushin ja myös vanhemman Bushin aikaisista neokonservatiiveista, vähän niin kuin puolue-eliitistä, ja heitä jo vihataan valmiiksi siellä Trumpin tukijoukoissa. Jos he lähtisivät republikaanipuolueesta, niin se tosiaan pelaisi vaan Trumpin pussiin enemmänkin, Hyttinen huomauttaa.
Sekä Hyttinen että Annala uskovat, että uusi puolue ei toisi republikaaneille minkäänlaista voittoa, sillä se nakertaisi vain heidän omaa puoluekantaansa ja Trumpin vaikutusvalta jatkuisi yhä. Lisäksi se hyödyttäisi demokraatteja.
Lue myös: Uuden Qanon -salaliittoteorian mukaan Trumpista tulee presidentti 4. maaliskuuta – hämmentävä teoria kerää kannatusta internetissä: "Teloituksia tulee tapahtumaan"
Onko Trump sitten niin suuri vaikuttaja, että hänen vaikutusvallastaan irtautumiseksi tarvittaisiin uusi puolue? Kyse ei Annalan mukaan ole itse Trumpista vaan trumpismista.
– Eli vaikuttavaa on tämä aate, minkä Trump ikään kuin perusti ja se, että nyt on muitakin poliitikkoja, jotka ovat nousseet republikaanien riveistä kongressiin, jotka ovat tällaisia trumpisteja. Ja se kannattajakunta, joka äänestää ennemmin salaliittoteoriaan uskovaa ehdokasta, entä sellaista, joka ei usko, Annala listaa.
Hyttisen mukaan pitää ottaa huomioon myös se, että tällä hetkellä vallassa ovat demokraatit ja ns. tappeleva asenne.
– Tämä aika suosii sellaista, että tapellaan mahdollisimman kovaa vastaan sitä valtapuoluetta. Ja se myös suosii tämmöisiä edustajia, jotka ovat siellä Trumpin linjalla todellakin, että tapellaan niin kovaa vastaan asiassa kuin asiassa eikä anneta tuumaakaan periksi.