Iso osa ohituksista tehdään liikennesääntöjen vastaisesti ylinopeudella.
Ohituksista aiheutuu vuosittain noin 400 omaisuus- ja henkilövahinkoa, kertovat Onnettomuustietoinstituutin tilastot.
Vahingoista hieman yli puolet sattuu taajamassa ja suurin osa vahingoista tapahtuu päivällä kuivalla ja paljaalla tiellä. Vahinkojen määrissä on ollut viime vuonna hienoista kasvua. Ohitusvahinkoja sattuu kesällä hieman enemmän kuin muina vuodenaikoina. Tosin yksittäiset talvikuukaudet voivat korostua eri vuosina.
Kesäkuukausina liikenteessä on enemmän ajoneuvoja ja erityisesti Uudenmaan ulkopuolella liikennemäärät ovat silloin suurempia. Lisäksi valtateillä on liikkeellä myös tavallista enemmän hitaampia ajoneuvoja, kuten matkailuautoja ja traktoreita.
Ohitusten aiheuttamien vahinkojen osuus on sinänsä pieni, sillä kaikkiaan liikenne- ja henkilövahinkoja sattuu vuosittain 90 000. Vaikka ohitusvahinkojen määrä on suhteessa vähäinen, niin vakavamman onnettomuuden riski on iso.
– Varsinkin valtateillä nopeudet ovat suuria, ja ohitustilanteissa voi tulla yllättäviä tilanteita erityisesti ruuhkaisina aikoina, Fennian ajoneuvovahinkojen palvelupäällikkö Mira Heikkinen muistuttaa tiedotteessa.
Suurin osa ohitusvahingoista, joita ohitukset aiheuttavat, olisi vältettävissä huolellisuudella. Moni ohitus on myös tarpeeton.
– Ohitustilanteissa kannattaa ylipäätään aina arvioida, onko ohittaminen välttämätöntä ja onko se turvallista kaikille osapuolille. Kiirehtimisestä on harvoin hyötyä, sillä se ei juurikaan säästä aikaa, Heikkinen sanoo.
On tärkeää, että ohittaja on varovainen, mutta ohitettavallakin on vastuuta. Ohittajalle on annettava tarpeeksi tilaa ja suuntavilkuin on kerrottava hyvissä ajoin, jos aikoo kääntyä esimerkiksi valtatieltä pienemmälle tielle. Tällöin takana ajava ei lähde turhaan ohitukseen.
Vinkit turvalliseen ohittamiseen:
- Mieti, onko ohittaminen välttämätöntä.
- Varmista, että ohittamiseen on tiellä riittävästi tilaa. Varmista, että tie edessä on tarpeeksi tyhjä, jotta pääset palaamaan kaistallesi.
- Näytä aina vilkkua aloittaessasi ja lopettaessasi ohituksen.
- Ohittaminen on aloitettava riittävän kaukaa ohitettavasta. Palaa loivalla liikkeellä kaistallesi.
- Muista turvaväli muuhun liikenteeseen ja palaa vasta sitten kaistallesi, kun turvaväli on riittävä.
- Kääntyessäsi pienemmälle tielle muista vilkuttaa ajoissa ja ryhmittyä oikein, muuten takana ajava ei voi olla varma aikeistasi.
Lue myös: Automatkustajan vinkit: Näistä merkeistä tunnistat kuljettajan väsymyksen
Matkustatko lemmikin kanssa kesällä autossa? Muista nämä elintärkeät vinkit!
Mistä asioista liikenneturvallisuusasiantuntijanne on huolissaan nykyliikenteessä?
Nuoret kaikkein alttiimpia kavereiden yllytykselle liikenteessä
Liikennevaloista piittaamattomalle skuuttikuskille rapsahti sakot – katso video
Lue kaikki uusimmat liikenteeseen liittyvät uutiset!
Lähde: Fennia