Salaista materiaalia kotiinsa vieneen ex-tiedustelupäällikön oikeudenkäynnin keskiössä muistitikku ja miehen it-taidot: "Osasi käyttää nettiä, tulostaa ja tallentaa"

2:05img
Puolustusvoimien entiselle tiedustelupäällikölle luettiin syyte törkeästä palvelusrikoksesta.
Julkaistu 22.09.2023 06:02
Toimittajan kuva
Valtteri Kykkänen

valtteri.kykkanen@mtv.fi

KRP:n kuulustelijat hiillostivat Puolustusvoimien entistä tiedustelupäällikköä salaisten asiakirjojen säilyttämisestä kotona. Georgij Alafuzoffin puolustuksen mukaan kyseessä oli ympärivuorokautinen työ, jota piti välillä tehdä myös työpaikan ulkopuolella.

Helsingin hovioikeudessa alkoi keskiviikkona poikkeuksellinen oikeudenkäynti, jossa syytettynä on Puolustusvoimien ja EU:n entinen tiedustelupäällikkö Georgij Alafuzoff. Häntä syytetään törkeästä palvelusrikoksesta, ja syyttäjä vaatii Alafuzoffille vähintään vuoden ja kahdeksan kuukauden mittaista vankeusrangaistusta. 

Syytteen mukaan kontra-amiraali Alafuzoff oli säilyttänyt kotonaan suurta määrää salassa pidettävää materiaalia vastoin voimassa olleita määräyksiä. Materiaalia oli muun muassa kahdella tietokoneella, muistitikuilla, paperilla sekä CD-levyillä. Syyte koskee kaikkiaan 123 turvallisuusluokiteltua asiakirjaa.

Keskiviikkona oikeudessa Alafuzoff myönsi säilyttäneensä asiakirjoja kotonaan vastoin määräyksiä, mutta kiisti menettelynsä olleen törkeä.

Nyt käsiteltävä juttu kytkeytyy Helsingin Sanomien joulukuussa 2017 julkaisemaan artikkeliin Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta sekä sitä seuranneeseen tietovuototutkintaan. HS:n epäiltiin saaneen salaisia tietoja haltuunsa vuonna 2014, kun lehden toimittaja haastatteli Alafuzoffia tämän aloitettua EU:n sotilasesikunnan tiedustelupäällikkönä. 

Poliisin mukaan toimittaja sai Alafuzoffilta muistitikun muistiinpanojensa tallentamista varten. Tikku ilmeisesti näytti tyhjältä, mutta siitä on mahdollisesti voitu palauttaa aiemmin poistettuja tiedostoja.

3:19img

Helsingissä poikkeuksellinen oikeudenkäynti – tästä on kyse

Lue myös: Ex-tiedustelupomo vei salaista materiaalia kotiinsa – sanoo pyrkineensä vain tekemään työnsä mahdollisimman hyvin

Kotietsintä HS:n jutun jälkeen

Poliisi teki kotietsinnän Alafuzoffin kotiin maaliskuussa 2018, ja löysi hänen hallustaan runsaasti salassa pidettäviä asiakirjoja. Keskusrikospoliisin kuulustelut alkoivat seuraavana päivänä. Tuolloin häntä epäiltiin turvallisuussalaisuuden paljastamisen ja virkasalaisuuden rikkomisen lisäksi palvelusrikoksesta. Kuulustelun aluksi häntä pyydettiin kommentoimaan teonkuvausta.

– Olen hämmentynyt enkä osaa sanoa siihen oikein mitään, vastasi Alafuzoff.

Keskusrikospoliisi kuulusteli Alafuzoffia kaikkiaan seitsemän kertaa vuosien 2018 ja 2022 välillä. Toimittajalle päätyneen muistitikun lisäksi häneltä tivattiin useita kertoja, miten hän on käsitellyt salassa pidettäviä asiakirjoja, missä niitä on säilytetty ja miten niitä on yritetty tuhota. 

Alafuzoff kertoi siirtäneensä asiakirjoja kotitietokoneelleen pääasiassa muistitikuilla. Tikuilta hän kertoi poistaneensa tiedostoja koneen delete-komentoa käyttäen. Poliisia kiinnosti tietää, miten aineisto oli päätynyt upseerin kotikoneelle.

– Salassa pidettävää siellä ei olisi pitänyt olla, mutta siellä on saattanut olla sinne erehdyksissä joutunutta. Vuosien saatossa olen joutunut käsittelemään aineistoja ja valitettavasti on voinut käydä niin, että olen joutunut käsittelemään kotikoneella aineistoa, jota ei olisi saanut käsitellä, Alafuzoff vastasi.

Poliisi kuulusteli juttuun liittyen useita todistajia, muun muassa Alafuzoffin sihteerinä toiminutta naista. Upseerin tietoteknisiä taitoja nainen kuvaili seuraavasti:

– Hän osasi käyttää nettiä, osasi kaivaa Puolustusvoimien tietojärjestelmästä asiakirjoja, tulostaa niitä sekä tallentaa niitä muistitikulle ja levylle.

– Autoin häntä itsekin sen minkä osasin, mutta minäkään en ole tietotekniikassa sen näppärämpi kuin hän. Ongelmat olivat milloin mitäkin. Hän ei aina löytänyt oikeaa polkua sinne minne hän halusi.

Alafuzoffin kanssa samoihin aikoihin EU:n sotilasesikunnassa palvellut mies kertoi kuulustelussa, että kontra-amiraali oli hyvä esittämään tietojaan suullisesti.

– Kysyttäessä kerron, että amiraali Alafuzoff ei ollut tietotekniikassa mitenkään lahjakas, mies kuvaili.

Lue myös: Suomen ja EU:n entinen tiedustelupomo joutuu syytetyn penkille – epäillään säilyttäneen jopa huippusalaista materiaalia määräysten vastaisesti

"Tunnollinen sotilas, joka vei töitä kotiin"

Törkeän palvelusrikoksen käsittelyn aloituspäivänä puolustus vetosi siihen, että Alafuzoff on ollut vain tunnollinen sotilas, joka on halunnut tehdä työnsä mahdollisimman hyvin.

– Tuon tyyppinen tehtävä on kokopäiväistä työtä. Se on koko ajan mielessä, sitä tehdään koko ajan. Hän oli mies, joka vei töitä kotiin. Kukapa niitä ei olisi joskus vienyt sinne. Ajan saatossa niitä papereita sinne jäi ja unohtui. Ei se sen kummempaa ollut, sanoi puolustusasianajaja Asko Valta MTV Uutisille.

Suuri osa oikeudenkäynnin asiakirjoista on salattu. Myös KRP:n esitutkinta-aineistosta on mustattu pitkiä pätkiä.

Keskiviikkona alkaneessa hovioikeuskäsittelyssä ei ole kyse HS:n Viestikoekeskusjuttuun liittyvästä tietovuodosta. Apulaisvaltakunnansyyttäjä lopetti sen osalta esitutkinnan viime vuoden lopulla, koska katsoi, ettei tahallisesta turvallisuussalaisuuden paljastamisesta olisi saatu näyttöä. Tuottamuksellisen eli huolimattomuudesta tehdyn rikoksen syyteoikeus oli jo vanhentunut.

Tuoreimmat aiheesta

Viestikoekeskus