Ota oma laina remonttiin – vältyt yllätyksiltä!

Colourbox
Julkaistu 23.05.2013 10:38

Lainamarginaalien nousu herättää keskustelua, mutta kumpi kannattaa – henkilökohtainen laina vai taloyhtiölaina? Lue!

Julkisuudessa on käyty keskustelua lainojen lainamarginaalien noususta. Isännöitsijät kritisoivat pankkien halua rahastaa taloyhtiöiden lainoilla. Pankit ovat nostaneet taloyhtiöiden lainojen korkojen marginaaleja tuntuvasti.

– Tämä on jälleen yksi syy, miksi osakkaan kannattaa ottaa remonttia varten laina omiin nimiin, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä sanoo.

Heikkilän mukaan henkilökohtainen laina on osakkaalle taloyhtiölainaa joustavampi, taloudellisempi ja turvallisempi vaihtoehto. Kun osakas sopii lainastaan itse, hän voi neuvotella pankin kanssa lyhennysaikataulusta. Pankkien lainaehdot ovat myös kuluttajalle suotuisammat, joten kuluttajan kannattaa suosia henkilökohtaista lainaa.

– Tätä viestiä isännöinti on kertonut osakkaille jo pitkän aikaa. Taloyhtiölainan helppous voi houkuttaa, mutta henkilökohtaisen lainan edut ovat huomattavia, Heikkilä toteaa.

Pankkien korkomarginaalien muutos nostaa asumisen hintaa. Isännöintiliiton Putkiremonttibarometrin mukaan 50-neliöisen kaksion putkiremontti maksaa keskimäärin 22 000 euroa. Eräässä esimerkkitapauksessa 0,2 prosentin lainamarginaali oli pankin ilmoituksella noussut 1,6 prosenttiin. Tällöin esimerkiksi viime vuonna toteutettu, taloyhtiölainalla maksettu putkiremontti nostaisi osakkaan asumiskustannuksia tänä vuonna noin 300 euroa vuodessa.

– Käyttäisin summan mieluummin vuosittaiseen etelänmatkaan, Heikkilä toteaa.

Lainamarginaalin nousu on tullut yllätyksenä. Isännöitsijät ovat huomanneet tämän ja sen, että eri pankit toimivat eri tavalla.

– Ratkaisuna on neuvottelu pankin kanssa tai lainojen kilpailutus, Heikkilä jatkaa.


Henkilökohtaisen lainan edut:

  • Pankkien lainaehdot ovat kuluttajalle suopeammat kuin taloyhtiölle.
  • Henkilökohtaisen asuntolainan korot voi yleensä vähentää verotuksessa – toisin kuin taloyhtiölainan.
  • Sopijaosapuolena osakas voi neuvotella pankin kanssa maksuehdoista.


Pysy ajan tasalla asuntoasioista – tykkää Jokakodista Facebookissa!

Myy tai vuokraa asuntosi Jokakoti.fi:n avulla!


LUE MYÖS:


MTV3/Jokakoti

Lähde: Isännöintiliitto

Kuva: Colourbox

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle