Pääkaupunkiseudulla on alettu kouluttaa lääketieteen opiskelijoita koronaviruksen jäljittäjiksi. Virustartuntoja ja niiden mahdollisia polkuja jäljittämällä pyritään estämään koronan holtiton leviäminen sekä varmistamaan terveydenhuollon kapasiteetin riittävyys.
Koronan jäljitystyössä ja testauksessa tiiviisti mukana ollut Helsingin yliopiston varadekaani ja työterveyden professori Kari Reijula sanoo MTV:n Viiden jälkeen-ohjelmalle, että pääkaupunkiseudun tehohoitokapasiteetti on toistaiseksi riittänyt hyvin.
– Kun sulkuja ja rajoituksia aletaan purkaa, koronan reittejä jäljittäviä tullaan tarvitsemaan paljon. Rajoitusten purkaminen ei ole mikä tahansa juttu, Reijula muistuttaa.
Lue myös: Olisiko järkevää, että suomalaisia sairastuisi koronaan enemmän? STM:n strategiajohtajan mukaan vastausta ei tiedetä
Opiskelijat viruksen jäljille
Pääkaupunkiseudulla koronatartuntoja on muuhun maahan verrattuna suurin määrä. Tartuntoja ja niiden polkuja on aikaisemminkin pyritty jäljittämään. Työtä ovat tehneet monen alan erikoislääkärit tai esimerkiksi koululääkärit. Heidän panostaan tarvitaan kuitenkin oman alan töissä.
– Jäljittäjiksi tarvitaan 300-500 uutta käsiparia. Aloimme miettiä, että mistä sellainen määrä saadaan. Lääketieteen opiskelijoista, Reijula kertoo.
Professorin mukaan jäljittäjiä koulutetaan Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Kandivaiheessa olevat opiskelijat saavat pikakoulutuksen virusjäljittäjän työhön. Töistä saa opintopisteitä.
– Tässä oppii monen muun asian lisäksi esimerkiksi lääkärin ammatissa erittäin tärkeää ihmisten kohtaamista.
Muista turvavälit mummolassakin
Korona-testauksen ympärillä on käyty kiivasta keskustelua. Yksi kulma on ollut se, miksi ihmisiä ei testata enempää. Professorin mukaan testejä ei ole rajattomasti ja ne on viisasta kohdentaa hyvin tarkasti, alkaen terveydenhoitohenkilökunnasta.
Kun kesän lähestyessä koronarajoituksia aletaan pikku hiljaa purkaa, asiantuntija muistuttaa, että edelleenkään ei eletä normaalioloissa.
Kesälomien aikaan moni matkustaa kaikesta huolimatta mökkipaikkakunnalle ja katsomaan sukulaisia. Reijulalla on selkeät ohjeet siihen, millä ehkäistään viruksen leviämistä kesäpaikkakunnille.
– Sukulaistenkin luona käyttäytymismallit kuntoon. Ei voi mennä tavalliseen tapaan halailemaan tai silittelemään toisia.
Lisää Kari Reijulan mietteitä korona-viruksen jäljittämisestä tämän päivän Viiden jälkeen -ohjelmassa. Myös jäljitystä tekevä lääketieteen opiskelija kertoo, miksi lähti savottaan mukaan.