Pääministeri Orpo ei lämpene maakuntaverolle – väläyttää hyvinvointialueiden määrän vähentämistä

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) torppaa SDP:n kesäkokouksen ehdotuksen maakuntaverosta.

Sote-keskustelu käy taas kuumana, kun HUS ilmoitti torstaina koko henkilökuntaa koskevista yt-neuvotteluista. 

HUS:n ensi vuoden sopetustarve on 140 miljoonaa euroa ja henkilöstön vähennyksillä tavoitellaan 50 miljoonan säästöjä. 

Samaan aikaan eri puolilla maata terveysmenot kasvavat kovaa tahtia ja hyvinvointialueet kasaavat mittavia säästöpaketteja. 

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Pääministeri Orpo MTV:lle: Itärajan asemat pysyvät kiinni 3:10

Katso myös: Pääministeri Orpo sanoo MTV:n Uutisextrassa itärajan pysyvän kiinni – näillä ehdoilla aukeaa.

Ei maakuntaverolle 

MTV:n Uutisextrassa vieraillut pääministeri Orpo ei kannata SDP:n kesäkokouksen ehdotusta maakuntaverosta. Sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavat alueet saisivat verotusoikeuden, jolla ne voisivat rahoittaa palveluitaan. 

Orpo sivaltaa SDP:n veroesitystä.

– Tuskin kenellekään oli yllätys, että jos meillä on joku ongelma, niin sosiaalidemokraatit esittävät uutta veroa ongelman ratkaisemiseksi. Nyt on tärkeintä saada palvelut pelaamaan tehokkaalla tavalla, hän sanoo.

– Jos nyt taas yritetään ratkaista tämä sillä, että otetaan veronmaksajilta ja pistetään koneeseen lisää rahaa, se ei nyt ratkaise tätä ongelmaa, kun me jo laitamme sinne miljardeja vuodessa.

Hallitus patistaa sote-kenttää säästöihin, mutta pääministeri väläyttää myös nykyisten 21 hyvinvointialueiden määrän vähentämistä, jos mikään muu ei auta

– Jos joku hyvinvointialue ei pysty huolehtimaan niistä tehtävistä, jotka sille on lakiin kirjoitettu, niin silloin pitää aloittaa neuvottelut ja äärimmillään mikäli asiat eivät ratkea, alueita voidaan liittää toisiinsa. Mutta ensin teemme kaikkemme, että hyvinvointialueet selviävät tehtävästään, Orpo sanoo. 

Pääministeri Petteri Orpo kommentoi myös julkisen talouden lisävelkaa ja arvostelua herättänyttä tunnin juna -hanketta Uutisextran pitkässä versiossa MTV Katsomossa.

Katso koko Uutisextran jakso MTV Katsomosta!

Lue myös:

    Uusimmat