Hoitajajärjestön pomo irvailee: Hallitusohjelman nimessä on kirjoitusvirhe – "Vähät välittävä Suomi"

0:31img
Tehyn Rytkönen: Orpon hallitusohjelman nimessä on kirjoitusvirhe.
Julkaistu 20.09.2023 17:09
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Pääministeri Petteri Orpo tuomitsee hoitajat pysyvään palkkamonttuun, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy osoitti tänään keskiviikkona mieltä sote-alan tilannetta vastaan.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus esitteli vuoden 2024 budjetin eilen. Tiedotustilaisuudessa keskityttiin panostuksiin, mutta leikkauksiakin on luvassa. Tehyn mielenilmauksessa ei sen puheenjohtaja Millariikka Rytkösen mukaan ole kyse vain tästä budjetista.

– Ei pelkästään. Tässä käsitellään tätä opusta, jossa on pieni kirjoitusvirhe, Rytkönen sanoo.

Kyseinen "opus" on Orpon hallituksen ohjelma, joka kantaa nimeä "Vahva ja välittävä Suomi".

– Se on vähät välittävä Suomi, jos puhutaan palkansaajista tai suomalaisista sote-palvelujen käyttäjistä. Kyllä tässä aiotaan laittaa meidän ala täysin kyykkyyn, Rytkönen katsoo.

Lue myös: Eeva Lehtimäen kommentti: Velkalaivasta runoileva hallitus vaikeni kaikesta ikävästä

Väliotsikko

Pääministeri Orpo kommentoi eilen MTV Uutisille, että "tämä on se tie, joka meidän pitää kulkea". Orpo muistutti, että julkisen talouden kautta huolehditaan julkisista palveluista, sotesta ja eläkkeiden maksusta.

– Jos annamme tämän repsahtaa ja emme saa muutosta aikaan, menetämme kykymme huolehtia heikoimmista, pääministeri kommentoi leikkausten kohdistumista.

Hallituksen saamat talousluvut osoittautuivat synkemmiksi kuin aiemmin arvioitiin. Esimerkiksi verotuotot ovat jäämässä ensi vuonna 1,4 miljardia euroa pienemmäksi kuin Valtiovarainministeriön ennakoi budjettiesityksessään elokuussa.

Ensi vuoden budjettiesityksen alijäämä on 11,5 miljardia euroa.

Rytkösen huomio kiinnittyy samaan, mistä oppositiokin on huutanut. Hallituksen paperille merkkaamat ansiotuloveron kevennykset hyödyttävät eniten yli 14 000 tienaavia, Veronmaksajat on laskenut.

– Mietin, että jos tilanne todella on niin huolestuttava kuin pääministeri sanoo, niin miten kaikkein rikkaimmille pystytään tekemään näin suuria verohelpotuksia, Rytkönen toteaa.

– Todella kylmää kyytiä. Näyttää siltä, että rikkaat porskuttavat ja köyhät pannaan kyykkyyn. Edustan matalapalkka-alaa eli tämä on se porukka, joka on sitten kyykyssä.

9:15img

Katso Tehyn Rytkösen haastattelu kokonaisuudessaan tästä.

Hoitajat pysyvään palkkamonttuun?

Hoitajille suurin ongelma Orpon hallitusohjelmassa on Rytkösen mukaan järjestely, jonka Tehy katsoo olevan käytännössä palkkakatto. 

Jos linjaus menee läpi, ei valtakunnansovittelijan toimistolta jatkossa enää voisi tulla niin sanotun yleisen linjan ylittävää sovintoehdotusta.

– Suomeksi sanottuna vientialat määrittelisivät jatkossa hoitajien palkat. Täysin käsittämätöntä. Petteri Orpo on sitä mieltä, että hoitajat tuomitaan pysyvään palkkamonttuun.

Siitä Rytkönen on pääministeri Orpon kanssa samaa mieltä, että pahinta sosiaali- ja terveysalan kannalta on tällä hetkellä rahapula. Orpo on mieluusti pannut sen pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen läpi viemän hyvinvointialuemallin piikkiin.

– Siellä on miljardin alijäämä. Nähdään, mitä tämä tarkoittaa: Muutosneuvottelut ovat alkaneet monissa paikoissa. Pahimmillaan hoitajia aletaan irtisanomaan. Meillä on hoitovelkaa koronan jäljiltä ihan valtavasti ja tämän porukan pitäisi saada tehdä rauhassa töitä, Rytkönen sanoo.

Lue myös: Oletko opiskelija, yrittäjä tai eläkeläinen? Näin hallituksen verokaavailut vaikuttavat talouteesi

Väliotsikko

Nyt ei enää pysty sanomaan, missä sote-alalla on vaikeinta, Rytkönen sanoo. Ongelmia on sekä perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa että varhaiskasvatuksessa. 

Aivan pelkästään Orpon hallituksen avauksista Rytkönen ei syytä sote-alan ongelmia. Hän puhuu hallitusten jatkumosta pakittaen aina Juha Sipilän (kesk.) hallituksen politiikkaan asti. Sipilän hallitus toimi vuosina 2015–2019.

– Sipilän hallitus kyykytti kikyllä. Sen jälkeen tuli Marinin hallitus, korona ja väärinkäytetyt valmiuslait, pakkolait. Tämä porukka ei unohda.

29:15img

MTV Uutiset Live seurasi sote-alan mielenilmausta.

Lue myös: Näin oppositio roimii hallituksen budjettiesitystä: "Leikkaukset tulevat vauhdittamaan työttömyyttä"

Tuoreimmat aiheesta

Orpon hallitus