Pääsevätkö suomalaiset äänestämään Nato-jäsenyydestä? Kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle: "Poliitikkomme tarvitsevat selkeän mandaatin kansalta"

10:08img
Katso yltä Uutisaamun haastattelu, jossa kansalaisaloitteen vastuuhenkilöt kertovat, miksi Nato-jäsenyys olisi tärkeää Suomelle.
Julkaistu 08.03.2022 08:45
Toimittajan kuva

Annika Nuotto

annika.nuotto@mtv.fi

Kansanäänestystä Suomen Nato-jäsenyydestä vaativa kansalaisaloite luovutetaan tänään eduskunnalle. Kansalaisaloitteen vastuuhenkilöt Aleksi Salonen ja Sampo Muhonen vierailivat tiistain Uutisaamussa.

Aloitteen perustajien mukaan Suomen Nato-jäsenyydestä tulee järjestetää perustuslain mukainen neuvoa-antava kansanäänestys.

– Poliitikkomme tarvitsevat selkeän mandaatin kansalta tehdäkseen päätökseen Natoon liittymisestä, sanoo Aleksi Salonen. 

– Jos liitymme ilman kansan tahdon mittaamista, syntyy syvät jakolinjat yhteiskuntaan. Jos taas kansalta saadaan asiasta selkeä mandaatti, sen jälkeen häviävän osapuolen on helpompi hyväksyä tulos, kun se on kansan mielipide, Salonen jatkaa.

Lue lisää: Suomen Nato-jäsenyydestä kansanäänestystä vaativa kansalaisaloite etenee eduskunnan käsittelyyn

Toinenkin Nato-kansalaisaloite

Suomessa on tehty samanaikaisesti toinenkin Nato-kansalaisaloite. Siinä kyse on suorasta Nato-jäsenyydestä, jossa kansanäänestystä ei järjestettäisi, vaan jäsenyys tulisi valtioneuvoston ja presidentin päätettäväksi.

Lue myös: Toinenkin Nato-kansalaisaloite eduskuntaan – vaatii käynnistämään toimet Natoon liittymiseksi ilman kansanäänestystä

Aloitteen vastuuhenkilö Jani Kokon mukaan kansanäänestys näinä aikoina olisi riskialtista. 

– Tietyt valtiot voisivat yrittää sekantua prosessiin. Meillä on tästä esimerkkejä Brexististä ja Yhdysvaltojen presidentinvaaleista. Tietyillä mailla on halua sekaantua tiettyjen maiden poliittisiin prosesseihin. Tämä johtaisi mahdollisesti informaatiohyökkäykseen, eikä tulos välttämättä heijastelisi kansan oikeita haluja.

Lue myös: Päätoimittajan kommentti: Niinistö sai Bidenilta niin hyvät turvatakuut kuin tässä tilanteessa voi saada

Tuoreimmat aiheesta

Nato