Toinenkin Nato-kansalaisaloite eduskuntaan – vaatii käynnistämään toimet Natoon liittymiseksi ilman kansanäänestystä

4:52imgMikä muuttuisi jos Suomi olisi Natossa?
Julkaistu 02.03.2022 21:37(Päivitetty 02.03.2022 22:36)

MTV UUTISET–STT

Jo toinen Suomen Nato-jäsenyyttä koskeva kansalaisaloite on kerännyt 50 000 kannatusilmoitusta ja etenee eduskuntaan. Aloitteessa vaaditaan, että eduskunta kehottaa hallitusta ja presidenttiä ryhtymään toimenpiteisiin Suomen liittymiseksi sotilasliitto Natoon.

Tarvittava kannatusilmoitusmäärä tuli täyteen keskiviikkoiltana hieman kello 21 jälkeen.

Aiempi, kansanäänestystä Nato-jäsenyydestä vaativa kansalaisaloite sai eduskuntakäsittelyyn vaadittavat allekirjoitukset täyteen viime lauantaina.Pääministeri Sanna Marin (sd.) korosti tiistaina instituutioiden roolia Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä päätettäessä. Instituutioilla hän viittasi presidenttiin, valtioneuvostoon ja eduskuntaan.

– Kansalaisaloitteet pitää asianmukaisesti käsitellä, mutta niiden kautta tietenkään Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ei tehdä, vaan sitä tehdään vakaasti harkiten ja kaikkia menettelyjä kunnioittaen, hän sanoi toimittajille eduskunnassa tiistaina.

Vedotaan perustuslain velvoitteisiin perus- ja ihmisoikeuksien turvaamisesta

Aloitetekstissä toimet Suomen Nato-jäsenyyden toteuttamiseksi tulisi aloittaa, jotta Suomen perustuslaissa säädetyt velvoitteet perus- ja ihmisoikeuksien turvaamisesta kansainvälisellä yhteistyöllä täyttyisivät.Aloitteen mukaan kansainvälisen oikeuden periaatteet hylättiin, kun itsenäisen Ukrainan kimppuun hyökättiin sotilaallisesti ilman aihetta.

–  Nato on toistuvasti viestinyt, että vaikka se tukee kumppaneitaan erilaisilla tavoilla myös konfliktien aikana, varsinainen puolustus ja turvatakuut koskevat vain jäseniä, aloitteessa kerrotaan.Aloite on päivätty viime viikon perjantaina eli se keräsi tarvittavan määrän kannatusilmoituksia alle viikossa.

Kansalaisaloitteet tarvitsevat 50 000 kannatusilmoitusta edetäkseen eduskunnan käsittelyyn. Nykyisin kansalaisaloitteet raukeavat vaalikauden lopussa eduskunnan vaihtuessa, minkä vuoksi aloitteet voivat jäädä kokonaan käsittelemättä.Eduskunnan verkkosivujen mukaan 22 kansalaisaloitteen käsittely on tällä hetkellä kesken eduskunnassa.

Lue lisää: Sanna Marin: Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ei tehdä kansalaisaloitteiden kautta – kommentoi myös Jussi Halla-ahon lausuntoa

Lue myös: Mikä muuttuisi jos Suomi olisi Natossa? Tutkija: "Suomi vakauttaisi ympäristöään"

Lue myös: Päätoimittajan kommentti: Historian luukku avautuu Suomen Nato-jäsenyydelle jälleen – päättäjiä ei nyt käy kateeksi

Mihail Hodorkovski MTV:lle: Suomi ei ole turvassa – "Neutraali asema ei Suomea pelasta, mutta Nato voisi mahdollisesti pelastaa"

Venäjä uhkailee Suomea mahdollisesta Nato-jäsenyydestä – asiantuntija: Sotilaallinen painostaminen mahdollista, mutta asevoimat epätodennäköisiä

MTV Uutiset kysyi Nato-kantaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan keskittyviltä kansanedustajilta – enemmistö Naton kannalla

Viron pääministeri: Suomen Nato-jäsenyys parantaisi Itämeren alueen turvallisuutta: "Toivottaisin päätöksen erittäin tervetulleeksi"

Tuoreimmat aiheesta

Nato