Päästötön ja ilmainen aurinkosähkö kiinnostaa yhä useampaa – tällaiselle tontille aurinkopaneelien asennus kannattaa

MAINOS Väre 1
Julkaistu 03.07.2020 00:00

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: VÄRE

Aurinkopaneelein tuotettu aurinkosähkö kiinnostaa yhä useampaa – eikä ihmekään. Ympäristöystävällisesti tuotettu sähkö voi pienentää tuntuvasti sähkölaskua.

Aurinko tarjoaa kesäisen paisteen lisäksi päästötöntä sähköä, jota kannattaa hyödyntää ottamalla se talteen. Tuottamalla sähköä puhdasta energianlähdettä hyödyntäen säästetään rajallisia luonnonvaroja. Aurinkosähkö lisää myös omavaraisuutta niin kotona kuin kesämökilläkin.

Aurinkosähköjärjestelmän hankinnassa on tärkeää huomioida tontin aurinkosähkön tuotannon mahdollisuudet sekä omat sähkönkulutuksen tottumukset. Esimerkiksi aurinkoisella ja esteettömällä etelään suuntautuvalla tontilla aurinkosähköä voidaan tuottaa todella tehokkaasti. Väreellä mahdollisen ylijäämäsähkön voi myydä kätevästi takaisin verkkoon – ja hyvällä hinnalla.

Ympäristöystävällisyyden lisäksi aurinkosähkö pienentää huomattavasti sähkölaskua. Viimeisen kymmenen vuoden aikana sähkön hinta on Suomessa noussut keskimäärin 4,5 prosenttia vuodessa. Aurinkosähköön siirtymällä voi säästää pitkän pennin.

Aurinkosähkö ei vaadi suoraa porotusta

Toisin kuin usein luullaan, aurinkosähkön tuotanto ei vaadi suoraa ja pitkäkestoista auringon porotusta. Aurinkopaneelit reagoivat valon kirkkauteen, eivät ainoastaan auringon suoraan paisteeseen.

Muuttaja, älä anna nälkäkiukun yllättää!

Ota sähkösopimus Väreeltä ja lunasta Kotipizzan muuttopizzat. Tartu tarjoukseen!

Tehokkaimmin aurinkopaneelit tuottavat, kun auringon säteily osuu niihin suoraan, mutta pilvisinäkin päivinä tuotantoa tulee hajasäteilystä. Suomessa lumi heijastaa talvisin ja keväisin paljon valoa, mikä on omiaan lisäämään aurinkosähköä.

Tyypillisesti piistä valmistetut aurinkokennot tuottavat sähköä sitä tehokkaammin, mitä kylmemmässä ne ovat. Tästä syystä aurinkopaneelit sopivat hyvin Suomen vaihtelevaan ilmastoon.

Etelään suunnatut paneelit tuottavat eniten sähköä

Aurinkopaneelit ovat pitkälti huoltovapaat, sillä ne eivät sisällä kuluvia osia. Riittää, kun aurinkopaneelit tarvittaessa puhdistaa pelkällä vedellä. Paneelien pesu on tarpeen vain ääritapauksissa. Aurinkopaneelien pinta on liukas, joten esimerkiksi lehdet ja muut roskat eivät herkästi jää paikalleen.

Väreellä aurinkosähköjärjestelmä toimitetaan, asennetaan ja otetaan käyttöön helposti kerralla. Järjestelmän voi kiinnittää hyväkuntoiselle katolle kattotyypistä riippumatta. Joissain tapauksissa myös maa- tai seinäasennus voi olla hyvä vaihtoehto.

Katon lappeen suunta määrittää niin ikään aurinkopaneelien suuntauksen. Aurinkopaneelit kannattaa suunnata etelään, mikäli se on tontilla mahdollista. Silloin ne tuottavat eniten sähköä. Länteen ja itään suunnatut paneelit pienentävät tuottoa merkittävästi – jopa 20-40%. Loivassa kulmassa sähköntuotanto on itä-länsisuunnassa parempi kuin jyrkässä kulmassa, mutta silloinkin jäädään etelään suunnattujen paneelien tuotannosta vähintäänkin 20%. Pohjoissuuntaiselle tontille tai katon lappeelle paneelien asennusta ei suositella.

Ilmansuunnan lisäksi paneelit kannattaa asentaa niin, että esimerkiksi puut tai viereiset rakennukset eivät varjosta niitä.

Aurinkosähköön siirtyminen on pitkän aikavälin sijoitus

Aurinkosähköön siirtymisen voi ajatella sijoituksena. Kun aurinkosähköjärjestelmä on kertaalleen asennettu tontille, sen tuottama energia on aina ilmaista. Järjestelmästä ei koidu myöskään juoksevia kuluja kertainvestoinnin jälkeen. Invertteri tulee vaihdettavaksi yleensä noin 15 vuoden jälkeen.

Esimerkiksi keskiverto 120 neliön sähkölämmitteinen omakotitalo kuluttaa arviolta 20 000 kilowattituntia sähköä vuodessa. Tyypillinen 16 paneelin aurinkosähköjärjestelmä tuottaa etelään suunnattuna vuodessa reilut 4500 kilowattituntia sähköä. Esimerkissä aurinkopaneelit voisivat siis leikata lähes neljänneksen omakotitalon sähkölaskusta.

Laske, kuinka paljon aurinkopaneelien asennus tontillesi maksaisi.

Lisäksi tontille asennettu aurinkosähköjärjestelmä voi vaikuttaa positiivisesti niin kiinteistön arvoon kuin asuinalueen imagoonkin. Esimerkiksi uutta kesämökkiä rakentaessa aurinkopaneelien asennus kannattaa.

Aurinkopaneelit maksavat itsensä takaisin jopa moninkertaisesti. Takaisinmaksuaika liikkuu arviolta 5–20 vuoden haarukassa riippuen muun muassa sähkön markkinahinnan kehityksestä, aurinkosähkön kulutuksen määrästä ja tuotannosta.

Yhden päivän aikana tuotetulla sähköllä katsoo 80 tuntia televisiota

Aurinkosähkö kiinnostaa suomalaisia yhä enemmän erityisesti ympäristösyistä. Omia kulutustottumuksia tarkastellaan entistä tarkemmin. Käytännössä sähkön järkevä kulutus näkyy usein myös pienempänä sähkölaskuna.

Aurinkopaneelien tuottama sähkö riippuu asennuspaikasta, mikä kannattaa huomioida asennusvaiheessa. Esimerkiksi omakotitalossa, jossa eniten paistetta saadaan iltapäivästä iltaan, kannattaa myös sähkönkulutus optimoida samaan aikaan. Näin aurinkosähkö hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti omassa käytössä.

Omia käyttötapoja kannattaa miettiä asennusvaiheessa: pyöritätkö pyykkiä mieluiten iltaisin vai viikonloppuisin keskellä päivää? Kun tarpeet kohtaavat aurinkosähkön tuotannon, säästöä syntyy eniten. Käytännössä esimerkiksi yhden päivän aikana tuotetulla aurinkosähköllä voidaan pestä kahdeksan koneellista pyykkiä, saunoa kahteen kertaan tai katsoa 80 tuntia televisiota.