Paatero: Suurin riskitekijä ovat psyykkisesti sairaat

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan aggressiot poliisia kohtaan ovat lisääntyneet. Lehtikuva
Julkaistu 15.01.2015 17:46

MTV UUTISET-STT

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan poliisia vahingoitetaan työtilanteissa aiempaa herkemmin. Aggressiivinen käyttäytyminen on lisääntynyt.

Koviin tilanteisiin poliisi varautuu muun muassa parantamalla vaativiin operaatioihin osallistuvien valmiusryhmien varustusta.  

Oulun kirvessurmat ja niiden jälkeiset tapahtumat ovat esimerkki aggressiivisesta hyökkäyksestä.  

–Poliisi ei enää ole sellainen viranomainen, jota kunnioitetaan samalla tavalla kuin aiemmin. Esimerkiksi kotihälytyksiin mentäessä on varauduttava kaikkeen, kun ovi aukeaa, Paatero luonnehtii.  

Paateron mukaan poliisin työturvallisuuteen on panostettava. Yksi keino on välineistön kehittäminen.  

–Tälle vuodelle saatiin 2,7 miljoonaa euroa vaativiin tilanteisiin osallistuvien ryhmien varustukseen. Kyse on lähinnä kaluston ajanmukaistamisesta. Hankimme varusteita, jotka kestävät paremmin kaikennäköisiä kolhuja, Paatero kertoo.  

Panostus erikoisryhmiin ei poista perusstrategiaa, jonka mukaan ensimmäinen poliisipartio menee paikalle, jos se suinkin on mahdollista.   

Riskit ovat kuitenkin kasvaneet.  

– Suurin riskitekijä ovat psyykkisesti sairaat, joita liikkuu valtava määrä pitkin katuja ja toreja. Se voi konkretisoitua minä päivänä vain, Paatero toteaa.  

"Kypärä viimeistä huutoa"

Kaksi oululaismiestä surmattiin kirveellä Oulun Tuirassa keskiviikkona ennen iltakuutta. Poliisin mukaan ensin surmattiin pubissa työskennellyt vuonna 1969 syntynyt mies. Sen jälkeen kuolettavat iskut sai pubin pihassa ollut vuonna 1940 syntynyt mies.  

Tapahtuma johti suureen poliisioperaatioon, joka päättyi tekijäksi epäillyn vuonna 1979 syntyneen somalialaismiehen kuolemaan. Poliisin erikoiskoulutettu ryhmä taltutti epäillyn ampumalla. Mies kuoli myöhemmin ylävartaloon saamiinsa vammoihin sairaalassa.  

Poliisin mukaan mies hyökkäsi kirveen kanssa, kun poliisi meni miehen asuntoon iltakymmeneltä. Kirves osui poliisin kypärään, jolloin poliisi käytti virka-asetta. Mies kohottautui lyömään uudestaan, jolloin poliisi käytti asetta toisen kerran. Poliisi ei kerro laukausten määrää.  

Tilanne oli poliisin mukaan erittäin nopea, eikä muita voimankäytön välineitä käytetty. Miestä oli aiemmin käskytetty. Hän oli asunnossa yksin.  

Poliisi loukkaantui tapahtumassa lievästi.  

– Kypärä oli viimeistä huutoa. Jos vanhemmalla kypärällä olisi mennyt, heikommin olisi käynyt, sanoo tutkinnanjohtaja Ari-Pekka Kouva keskusrikospoliisista.  

Sekä Paatero että Oulun poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta katsovat, että kyse oli hätävarjelusta.  

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että poliisilla ei tuossa tilanteessa ollut toisin toimimisen mahdollisuutta, toteaa Karnaranta.  

Lapin kihlakunnansyyttäjä arvioi poliisin toimia.

Motiivista ei tietoa

Kirvessurmien motiivista ei ole vielä tietoa. Teolla ei kuitenkaan näytä olevan poliittisia tai uskonnollisia motiiveja. Mies toimi yksin.  

– Vaikuttaa, että kyse on yksittäisestä tapahtumasarjasta, arvioi Kouva.  

Kouvan mukaan epäilty ei tiettävästi tuntenut uhreja entuudestaan.  
Epäillyllä oli pysyvä oleskelulupa Suomessa. Hän on asunut Suomessa useita vuosia.  

Poliisi on ollut miehen kanssa yhden kerran tekemisissä. Kouvan mukaan kyse oli kuitenkin mitättömästä tapahtumasta.  

Poliisi pääsi miehen jäljille omien tiedustelutietojensa, analyysien ja silminnäkijähavaintojen pohjalta.  
  

Tuoreimmat aiheesta

Rikos