Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan suojakypärä pelasti poliisin, kun Oulun kirvessurmasta epäiltyä miestä taltutettiin.
Paatero kertoi, että kirveeniskun kohteeksi joutunut poliisi olisi ilmeisesti kuollut ilman kypärää. Nyt hän selvisi melko lievin vammoin.
Paatero arvioi, että surmista epäillyn kuolema kiinnioton yhteydessä näyttää selkeästi oikeutetulta hätävarjelulta. Tilanne oli hyvin nopea. Mies löi kirveellä poliisia päähän saman tien, kun paikallispoliisin, suojelupoliisin ja keskusrikospoliisin yhteinen valmiusryhmä tuli ottamaan epäiltyä kiinni.
Paateron mukaan surmien motiivia selvitetään, mutta teko vaikuttaa yksittäistapaukselta. Ulkomaalaistaustainen mies oli saanut oleskeluluvan Suomeen. Hänellä ei näyttäisi olevan kytkentöjä äärijärjestöihin.
Poliisiammattikorkeakoulun keräämien tilastojen mukaan poliisi turvautuu ampuma-aseeseen erittäin harvoin, keskimäärin alle kymmenen kertaa vuodessa koko maassa. Vuonna 2013 poliisi ampui kuudesti. Niistä kaksi oli varoituslaukauksia ja neljä laukausta johti haavoittumiseen. Viimeisten viiden vuoden aikana poliisin aseenkäyttö on johtanut kahden ihmisen kuolemaan.
Poliisi tarttuu tiukoissa tilanteissa mieluummin etälamauttimeen kuin aseeseen.
– Etälamautinta käytetään keskimäärin parisataa kertaa vuodessa. Työtehtäviä poliisilla on vuosittain kaikkiaan noin miljoona, kertoo poliisiammattikorkeakoulun erikoissuunnittelija Juha Helenius.