Huomenta Suomen päätoimittajaraadissa Talouselämän, Maaseudun Tulevaisuuden ja MTV Uutisten päätoimittajat ruotivat pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johtamista sotesta syntyneen kriisin keskellä.
–Tuli tunne, että kuka tätä orkesteria johtaa ja kuka tätä hallitusta johtaa? MTV Uutisten vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila tiivistää.
– Hämmentävä loppuviikko oli. Pöydällä oli erittäin isoja asioita ja syntynyt lopputulos, joka sisältää historiallisia päätöksiä, oli mielestäni ihan kelvollinen. Voi ajatella, että kriisit tuppaavat vahvistaa, kunhan ne käsitellään oikein. Itse uskon, että loppuhallitustaipaleen kannalta tästä voi seurata ihan hyvääkin, jos se osataan käsitellä, Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Mikael Pentikäinen kuvailee sote-ratkaisua.
Hallituksen on määrä kertoa tänään lisätietoja uudesta sote-mallista. Hallitus neuvotteli viikonloppuna sote-ratkaisun, jossa sovittiin, että Suomeen tulee 18 itsehallintoaluetta ja 15 sosiaali- ja terveydenhuoltoaluetta.
Talouselämän päätoimittaja Reijo Ruokanen muistuttaa kuitenkin, että vaikka Sipilän johtamistapaa on kutsuttu yritysjohtajan tavaksi toimia, niin sote-kriisin hoito oli kaukana siitä.
– Toki yritysjohtaja pyrkii mahdollisimman päättäväisesti itse säätämässään aikataulussa tavoitteeseen, mutta ei siinä seikkailemaan ja sekoilemaan ruveta. Ulospäin näytti välillä, että tämä on autuaasti irti lapasesta. Täytyy antaa kuitenkin kehuja siitä, että asia saatiin päätökseen asti. Hieman on vielä auki, mikä se päätös lopulta oli, mutta raamit on ainakin annettu.
– Ratkaisijan paikkaa tarvittiin ja sehän on yleensä pääministerin rooli, jolloin hän voi tulla esille ja ratkaista asian. Pääministerin ratkaisun hakeminen tuli uhittelun kautta, mikä oli erikoista. Ei tämä kovin modernia yhteiskunnan tai yrityksen johtamista ollut, pohtii Merja Ylä-Anttila.
Talouselämän Reijo Ruokanen ihmettelee erityisesti sitä, että pääministeri uhkasi julkisesti hallituksen hajottamisella.
– Uhkaa sellaisella toimenpiteellä, jonka voi vain tehdä kerran, on valtavan suurta riskinottamista. Sen uhkauksen jälkeen sinulla on kaksi vaihtoehtoa, toteuttaa se, tai olla toteuttamatta. Jos toteutat sen, peli on siinä. Se ei ole viisasta politiikkaa. Se pitää olla sellainen riski, joka pitäisi ottaa elämän ja kuoleman kysymyksessä, jos silloinkaan. Yleensä tällainen on kovin tunnepitoinen päätös. Minun mielestäni se ei ollut tapa, millä herätetään luottamusta. Hyvä, nyt onnistuivat, mutta varsin harkitsematon riski, ei koskaan pidä uhata sellaisilla asioilla, joista ei ole kuin yksi askel eteenpäin.
Päätoimittajien mielestä hallituksen toimien pitäisi herättää yrityksissä luottamusta. Nyt niin ei ole käynyt.
– Suomen käänne ja kääntyminen edellyttää sitä, että suomalaiset yritykset uskaltavat tehdä investointeja. Se edellyttää luottamusta, että talous lähtee kasvuun. Tämmöiset takarajat ja niistä perumiset, näitähän takarajoja on annettu useita ja niitä on sitten johdon mukaisesti peruttu, syövät tätä luottamusta ja tässä mielessä hallituksen täytyy parantaa tekemistään, Mikael Pentikäinen sanoo.
7:47