Berner-sotku antoi klassisen esimerkin päätöksenteon vaikeudesta Suomessa: "Miten tätä maata oikein voidaan uudistaa?"

10:00img
Julkaistu 25.01.2017 08:45

MTV UUTISET

Jos haluaa saada asioita aikaan, muut on saatava mukaan. Tässä on tiivistettynä Huomenta Suomessa vierailleen asiantuntijakolmikon viesti hallitukselle jälleen yhden mönkään menneen selvityksen jälkeen.

– Erityisesti, jos tulet politiikan ulkopuolelta, niin tämä on se osa-alue, johon kannattaisi satsata. Jos on substanssia ja oikeita asioita pöydällä, niin miten ne saadaan eteenpäin. Miten saa mukaan hallituksen, sidosryhmät, eduskunnan, kysyy Miltton Networksin konsultti, ex-pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) erityisavustajana toiminut Jussi Kekkonen.

– Jos oma eduskuntaryhmä olisi ollut mukana, niin sekin olisi voinut auttaa, säestää Eeva Lehtimäki Ellun Kanat -viestintätoimistosta.

Kaksikon viesti on erityisesti kohdistettu pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) sekä liikenneministeri Anne Bernerille (kesk.), jonka junailema liikenneverkkoselvitys laitettiin hyllylle maanantaina. Muun muassa autoveron poistamista pohtinut selvitys sai tyrmäävää kritiikkiä muilta hallituspuolueilta.

– Tilanne alkoi muistuttaa hiljalleen Stubbin hallitusta, jossa keskinäinen irtopisteiden keräily oli muuta tärkeämpää, arvelee Kreabin viestintäkonsultti Jan Erola.

– Tässä meni oikeastaan kaikki alusta asti pieleen. Oliko kyseessä esitys vai selvitys, aika mahdoton aikataulu, johtajuus... Tuntui, että kaikki lähti kaatumaan väärin päin. Jälkipyykki keskustan puolelta. Voisi sanoa, että hei jätkät, mimmit ja Berner, jutelkaa siellä hallituksessa, puhukaa toisillenne, Lehtimäki jatkaa.

Uudistaminen Suomessa erittäin vaikeaa

 Milttonin Kekkonen halusi muistuttaa, että vaikka Bernerin selvitys tyrmättiin, oli siinä silti paljon kehityskelpoista.

– Huomattavan hyviä, mielenkiintoisia asioita, joihin kannattaisi maltilla tutustua. Tämän tapaista ajattelua tarvittaisiin myös muilla hallinnon aloilla. Rohkeutta, ehdotuksia ja ajatuksia, miten tätä maata pitää uudistaa.

Myös kolmikon muut jäsenet harmittelivat sitä, kuinka vaikeaa Suomessa on saada aikaan muutoksia ja uudistuksia.

– Se on poliittisesti vaikeaa ja media tekee oman osuutensa alasampumisessa, toki median rooliin toki kuuluukin olla kriittinen. Ja sitten oppositio viimeistelee sotkun. En tiedä, millä mallilla tänne saadaan uudistuksia läpi, ja se on iso, iso ongelma suomalaisessa yhteiskunnassa, Lehtimäki pohtii.

Jussi Kekkonen korostaa Sipilän hallitukselle jo pitkään kaikuneita vihjeitä: Suomi ei ole yritys, pääministeri ei toimitusjohtaja eivätkä ministerit ole johtoryhmän jäseniä. Yritysmaailman puolelta politiikkaa tulevien kannattaisi opiskella konkaripoliitikoilta erityisesti vuorovaikutustaitoja.

– Poliitikoillakin on jokin arvo tässä maailmassa. He ovat nimenomaan vuorovaikutuksen ammattilaisia, jotka ovat kantapään kautta noustessa eteenpäin opetelleet sitä, Erola sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Sipilän hallitus