Päätös tänään: Palautetaanko pandat Kiinaan? Yle: Valtion tuki Ähtärin puistolle yhä mahdollinen

1:45imgÄhtärin eläinpuisto kertoo aloittavansa valmistelut pandojen palauttamiseksi Kiinaan. Juttu on tammikuulta.
Julkaistu 28.02.2023 05:34(Päivitetty 28.02.2023 12:00)

MTV UUTISET – STT

Pandakaksikon palauttaminen on toista kertaa tapetilla. Toissa vuoden lopulla hätiin tulivat kiinalaisyritykset.

Ähtärin pandojen mahdollisesta palauttamisesta ennenaikaisesti Kiinaan on määrä päättää tänään. Ähtärin eläinpuiston hallitus on koolla tänään alkuillasta.

Eläinpuiston toimitusjohtaja Arja Väliaho ei päivällä vielä halunnut kommentoida sitä, miltä pandojen kohtalo Ähtärissä kokouksen alla näyttää.

–  Tällä hetkellä ei ole oikeastaan mitään kerrottavaa, Väliaho sanoi STT:lle.

Pandojen mahdollista palauttamista alettiin eläinpuiston mukaan valmistella tammikuun lopulla sen jälkeen, kun eläinpuistolle esitetty viiden miljoonan euron avustuspaketti vedettiin pois valtion lisäbudjetista.

Tuolloin perustettiin myös ministeriöistä koottu virkatyöryhmä selvittämään pandojen tulevaisuutta Suomessa.

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio sanoi eilen Ylelle, että työryhmän selvitys on viivästynyt, mutta valtion tuki eläinpuistolle on vielä täysin mahdollinen.

Husu-Kallion mukaan työryhmän päätöksellä ei kuitenkaan ole kiire, sillä eduskunta ei pysty päättämään mahdollisesta rahoituksesta enää tällä vaalikaudella.

Sopimuksesta kymmenen vuotta jäljellä

Pandakaksikko, Pyry ja Lumi, saapui Kiinasta Suomeen vuonna 2018.

Pandat ovat Ähtärissä 15 vuoden vuokrasopimuksella, jota siis olisi vielä jäljellä kymmenen vuotta. Eläinpuiston mukaan pandoista koituu vuosittain noin 1,5 miljoonan euron kulut.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majasen mukaan Suomen ja Kiinan välillä on tehty pandoja koskeva puitesopimus. Lisäksi Ähtärin eläinpuisto ja Kiinan pandalainoista vastaava China Wildlife Conservation Association (CWCA) allekirjoittivat vuonna 2017 lajiensuojelusopimuksen, jonka nojalla pandat ovat Ähtärissä.

Kiina "lainaa" pandoja muille maille. Eläinten lähettämistä on kutsuttu pandadiplomatiaksi, jolla Kiina pyrkii luomaan myönteistä maakuvaa.

Valtio viime kädessä vastaa asianmukaisista oloista

Eläinpuiston näkemyksen mukaan pandojen suojelusopimus voidaan tulkita Suomen ja Kiinan valtioiden väliseksi raamisopimukseksi. Se hallituksen puheenjohtajan Risto Sivosen mielestä tarkoittaisi sitä, että Suomi on sitoutunut pandojen vuokra-aikaan Suomessa.

Majanen ei pidä oikeana sellaista tulkintaa, että Suomen valtio olisi sitoutunut kattamaan pandojen vuokrat koko vuokra-ajalta.

–  Mutta on selvä, että julkinen valta ja viime kädessä valtio vastaa siitä, että pandojen olot ovat täällä asianmukaiset, hän sanoi tammikuun lopulla.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun pandojen palauttaminen Kiinaan on tapetilla. Toissa vuoden lopulla uhanneelta palautukselta vältyttiin, kun joukko kiinalaisia yrityksiä tuli hätiin.

Tuolloin pandojen pitämiseksi Suomessa riitti puolen miljoonan euron tukipotti.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa