Koronaministeriryhmä neuvottelee muun muassa etäkoulusta – MTV Uutisten tiedot: Keinot käymässä vähiin, mutta valmiuslaista ei ole vielä keskusteltu

15:46imgMTV Säätytalolla: Hallituksen koronaryhmä kokoontui pohtimaan etäopetusta – näin mielipiteet jakautuvat ministerien keskuudessa.
Julkaistu 07.01.2022 12:51(Päivitetty 07.01.2022 14:39)
Toimittajan kuva

Juha Kaija

juha.kaija@mtv.fi

Toimittajan kuva

Eeva Lehtimäki

@EevaLehtimaki

Hallituksen koronaministeriryhmä neuvottelee tänään rajoitustoimista Säätytalossa kello 14 alkaen. MTV Uutiset Live seuraa tilannetta jo kello 13.30 alkaen. Neuvottelujen ennakoidaan kestävän useita tunteja.

Ryhmä perustettiin runsas viikko sitten ja sitä johtaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). Pääministeri Sanna Marin (sd.) on ryhmässä vain rivijäsenenä. MTV Uutisten tietojen mukaan moni ministeri osallistuu kokoukseen etänä riskialttiin koronatilanteen takia.

Hallituksen käytössä olevat keinot alkavat käydä vähiin. Hallitus päättää suoraan lähinnä ravintolarajoituksista ja muissa sen roolina on lähinnä ohjata ja suosittaa toimia alueellisille viranomaisille. MTV Uutisten tietojen mukaan niin sanotun hätäjarrun viimeisenä keinona olevan valmiuslain käytöstä ei ole kuitenkaan tässä vaiheessa vielä keskusteltu.

Sairaalat täynnä, henkilökunta sairaana

Tällä hetkellä käsillä on ongelma hoitohenkilökunnan riittävyydestä, kun erittäin nopeasti leviävä omikron-koronamuunnos ja muutkin hengitystieinfektiot sairastuttavat ihmisiä ja henkilökuntaa. Hallituksessa on myös huoli siitä, miten rokottamattomat saataisiin ottamaan rokotukset, jotta sairaaloiden kuormitusta voitaisiin helpottaa.

Valmiuslaissa olisi pykälä hoitohenkilöstön siirroista, mutta hyötyä pidetään kyseenalaisena, sillä sairaana tai karanteenissa olevia hoitajia ei oikein voi määrätä töihin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on ehdottanut koronakaranteenin ja eristyksen lyhentämistä kymmenestä viiteen vuorokauteen.

Lue myös: Miksi baarit saavat olla auki, mutta koulut halutaan sulkea? Nämä tahot tekevät päätökset

THL:n johtaja Mika Salmisen mukaan rokottamattomien karanteeni ei todennäköisesti lyhenisi. Hallitus ottanee tähän jonkin kannan tänään. THL voi suosittaa karanteenin lyhentämistä, mutta päätöksen kestosta tekee aina tartuntatautilääkäri tapauskohtaisesti.

Etäkoulu herättää vastustusta

Ennakkoon isoa huomiota on saanut sosiaali- ja terveysministeriön ehdotus etäkoulusta, joka on herättänyt laajaa arvostelua hallituksen sisällä ja myös THL on asiasta eri mieltä. MTV Uutisten tietojen mukaan STM:n ehdotus ja ulostulo etäkouluun palaamisesta yllätti myös pääministeri Marinin. Ulostuloa on tulkittu myös niin, että sillä haluttiin herättää kriisitietoisuutta. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoi tänään tiedotustilaisuudessa, että kouluihin palaaminen ei ole turvallista.

Koulut ovat alkamassa jo maanantaina, joten asialla on kiire. Hallituksessa suhtaudutaan epäillen siihen, että etäkoulu voitaisiin aloittaa ainakaan heti maanantaina, jos tällainen päätös tehtäisiin. Tässä vaiheessa koulun terveysturvallisuustoimia, esimerkiksi maskien käyttöä ja kotitestausta luultavasti pyritään tehostamaan. Eräs ajatus on ollut, että voisiko Huoltovarmuuskeskus mahdollisesti hankkia suuria määriä kotitestejä, joista on ollut pulaa kaupoissa.

Lue lisää: Koronaministeriryhmä kokoontuu – etäopetukseen siirtyminen vastatuulessa

Jos tosin koululaiset alkavat olla laajasti sairaana tai karanteenissa, etäkoulun avulla voitaisiin ehkä kuitenkin lopulta parhaiten turvata oppiminen. Hallituksen roolina on vain suosittaa etäkoulua ja varsinaiset päätökset tekevät opetuksen järjestäjät, yleensä kunnat.

Perusopetuslain pykälän 20a mukaan etäkouluun voidaan ilman valmiuslakia siirtyä vain perusopetuksen 4. luokalta alkaen. Pienimpiä lapsia etäkoulu ei siis koskisi eikä muutamia muita ryhmiä, esimerkiksi erityistä tukea tarvitsevia. Päätös voidaan tehdä enintään kuukaudeksi kerrallaan.

Ravintoloiden ja muiden tilojen sulku

Opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoi MTV Uutisille, että ei pidä mahdollisena tilannetta, jossa lapset ja nuoret eivät voisi mennä kouluun, mutta täysi-ikäiset voivat mennä päivisin kapakkaan.

STM on ehdottanut myös ravintoloiden väliaikaisen täyssulun mahdollistavaa lakimuutosta, ja tästä keskustellaan. Hallituksessa on kuitenkin vastustusta asialle. Esimerkiksi lounasruokaloiden sulkemisen hyötyjä ihmetellään ja baarit menevät jo nyt kiinni kello 18.

Lue lisäksi: Krista Kiuru pelkää long covidin aiheuttavan pahimmillaan uuden kansantaudin – pitkä korona jopa joka toisella potilaalla

Sosiaali- ja terveysministeriö aikoo suosittaa, että viranomaiset sulkevat tartuntatautilain 58g pykälän nojalla kaikki yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut tilat, joita ei vielä ole suljettu.

Traficomin päätöksen takana taas on joukkoliikenteen matkustajamäärien rajoittaminen.

Tuoreimmat aiheesta

Koronarajoitukset