Valtioneuvoston kanslia on asettanut tänään valmisteluryhmän, jonka tehtävänä on valmistella nopealla aikataululla suunnitelma Suomen tieksi ulos koronakriisistä ja toimenpiteet kriisin jälkihoidoksi.
Valtioneuvoston kanslia kertoo asiasta tiedotteessaan.
Valmisteluryhmän puheenjohtajana toimii valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki ja varapuheenjohtajana sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila.
Ryhmän valmistelema suunnitelma kattaa muun muassa toimenpiteet koronakriisin aiheuttamien terveydellisten, sosiaalisten ja taloudellisten vahinkojen korjaamiseksi sekä vaiheet koronatilanteen vuoksi asetetuista rajoituksista luopumiseksi.
Rajoituksista luopumisen arvioinnissa otetaan huomioon epidemiologinen ja lääketieteellinen tilannekuva sekä ennusteet COVID-19-epidemian terveysvaikutuksista ja yhteiskunnallinen kokonaisarvio.
Valmisteluryhmä kuulee työnsä aikana laaja-alaisesti elinkeinoelämän edustajia sekä kuntia ja kansalais- ja ympäristöjärjestöjä. Lisäksi työssä seurataan muiden maiden koronakriisin jälkihoitoa sekä kriisin vaikutuksia kansainväliseen politiikkaan ja Euroopan unioniin.
Lue myös: Suomalaislääkäri: Koronarajoitusten syytä jatkua kesän yli, pandemia ohi vasta kesällä 2021 – "Suusuojaimet täytyy normalisoida jokaisen arkielämään"
Tähän kaikkeen hallitus laittaa rahaa lisätalousarviossa: epidemian takia kotona oleva vanhempi voi saada lisätukea
EU:lta yli 15 miljardia euroa kumppanimaille koronaviruskriisin torjumiseen
Tiedepaneeli ja työmarkkinajärjestöjen alatyöryhmä tukemaan valmisteluryhmän työtä
Valmisteluryhmän tueksi asetetaan tiedepaneeli, johon kutsutaan tutkijoita ja asiantuntijoita eri osaamisalueilta, kuten sosiaalipolitiikan, koulutuspolitiikan ja talouspolitiikan sekä ympäristö- ja ilmastotieteiden alalta.
Tiedepaneelin tehtävänä on auttaa valmisteluryhmää arvioimaan ja ennakoimaan kriisiin liittyviä vaikutuksia. Paneeli tarjoaa asiantuntijatukea kriisin eri vaiheisiin liittyvien toimenpiteiden valmistelussa ja arvioinnissa.
Valmisteluryhmän tueksi asetetaan myös työmarkkinajärjestöjen edustajista koostuva alatyöryhmä, joka voi tehdä ehdotuksia valmisteluryhmälle laajasti kriisin jälkihoitoon ja jälleenrakennukseen liittyen.