Kaikille joulu ei ole ilon juhla. Kun toisessa perheessä varrotaan jännittyneinä joulupukin saapumista, toisessa jännätään, kuinka vauhdikkaasti joulupöytään nostetut pullot tyhjenevät.
Tämän tietää alkoholistin läheisenä kasvanut ja lapsuutensa joulut viettänyt Suomen Päihderiippuvaiset ry:n puheenjohtaja Tarja Orre. Hänen mukaansa joulu on monille päihderiippuvaisille vaikeaa aikaa erityisesti juhlapyhään liitettyjen odotusten vuoksi.
– Kun keneltä tahansa päihderiippuvaiselta kysyy, mikä on elämässä tärkeää, ensimmäisten asioiden joukossa on yleensä perhe. Ja kaikki haluavat antaa perheelleen hyvän joulun.
– Siitä tulee suorituspaineita, ja aika monet lupailevat asioita. He haluavat ja yrittävät itsensäkin takia olla juhlapäivinä raittiina, mutta eivät kykene siihen.
Jännitys lisää paineita
Usein joulun sujumista jännittävät myös päihderiippuvaisen omaiset.
– Tilanne hermostuttaa ja ahdistaa – ne kaikki jännitteet, mitä siinä on. Kaikki uskovat loputtomasti johonkin, mitä ei ole koskaan tapahtunut: että tämä joulu olisi nyt erilainen.
– Olen itse kasvanut perheessä, jossa sairastettiin alkoholismia. Puhun omasta kokemuksestani. Se oli hyvin pelottavaa aikaa. On käsittämätöntä, miten sitä jaksaa, vaikka joka ikinen joulu olisi mennyt pieleen. Läheisten usko ja toivo on loputonta.
Apua päihdeongelmaan tulisikin Orren mukaan hakea tarvittaessa rohkeasti myös joulun pyhinä. Jos ongelmaa piilottelee, sillä on tapana paisua.
– Ongelmia yritetään usein peittää ihan viimeiseen hetkeen saakka. Että ei nyt ihan jouluna kehdata lähteä kertomaan vaikeuksista. Tätä kestetään perheissä usein ja ihan turhaan. Rohkaisisin ihmisiä, ettei ongelmien kanssa jäätäisi yksin. Esimerkiksi vertaisryhmät toimivat myös joulun aikaan.
– Hätä voi olla myös ihan tavallisessa perheessä.
Vertaistukiryhmien lisäksi apua päihdeongelmaan saa muun muassa Helsingin Diakonissalaitoksen ja Ehkäisevän Päihdetyö EHYT ry:n päihdeneuvontapuhelimesta numerosta 0800 900 45. Maksuton linja on auki kellon ympäri, vuoden jokaisena päivänä.