Pakaravaon paise on "piinallinen ja pitkäkestoinen vaiva" – kipeä patti voi syntyä jokaisen takapuoleen, mutta nämä ovat riskitekijät

Tuolista pitäisi nousta kerran tunnissa, mutta hyödyttääkö se? Testasimme viikon ajan 1:38
Tuolista pitäisi nousta kerran tunnissa, mutta onnistuuko se käytännössä? Testasimme viikon ajan. Katso, miten koe vaikutti!

Karvoja ja nöyhtää täynnä oleva paise takapuolessa voi kuulostaa alatyylisen sketsin aiheelta, mutta pirullisen vaivan iskiessä ei paljoa naurata. Vaikka äärettömän ikävä kysta iskee erityisesti nuoriin miehiin, muutkin voivat sairastua. Silloin hoitoon nopea hoitoon hakeutuminen on tärkeää.

Pakaranvaon paise eli sinus pilonidalis syntyy, kun ihokarvoja, hilsettä ja vaatenöyhtää joutuu peräaukon yläpuolelle ihonalaiseen kudokseen ihon rikkoutumisen vuoksi. Pakaravakoon voi syntyä reikä esimerkiksi karvatupen tulehduksen vuoksi, mutta periaatteessa tiukat alusvaatteetkin voivat hangata ihon rikki.

Syntynyt onkalo on herkkä tulehtumaan, jolloin seurauksena on kivulias paise pakaravaossa. Kipu tuntuu etenkin istuessa ja kohtaa painaessa, mutta särky voi olla myös jatkuvaa. Aristavasta ja usein punoittavasti patista voi erittyä märkää ja verta.

Yleislääketieteen erikoislääkäri Toni Vänni Terveystalosta luonnehtii pakaravaon paisetta "äärettömän ikäväksi" vaivaksi. Hän hoitaa kuukausittain tautitilasta kärsiviä potilaita. Yleensä he ovat nuoria miehiä.

Pakaravaon paiseen riskitekijät

Ylipaino, karvaisuus, passiivinen elämäntapa, syvä pakaravako, istumatyö ja huono hygienia edistävät pakaravaon paiseen syntymistä. Tautitilaa tavataan eniten 15–30-vuotiailla miehillä, kun taas yli 40-vuotiailla se on harvinainen.

Vänni epäilee ikäjakauman johtuvan hormonaalisista ja geneettisistä tekijöistä. Esimerkiksi ihon rasvoittuminen ja hikoilu voivat iän myötä vähentyä. Samalla miesten tautitaakkaa selittävät karvat ohenevat ja pehmenevät. Tauti havaitaan yleensä nuoruudessa ja 30 ikävuoteen mennessä se on tavallisesti hoidettu.

Toisaalta pitkäaikaissairauksien, kuten diabeteksen, todennäköisyys kasvaa vanhemmiten. Huonossa hoitotasapainossa olevat sairaudet lisäävät infektioriskiä. Ei olekaan tavatonta, että ikäihmiset sairastuvat pakaravaon paiseeseen.

Miesten osuus potilaista on 75–80 prosenttia, Vänni kertoo. Myös naiset voivat siis sairastua. Hoikkuus tai liikunnallisuuskaan ei välttämättä suojaa paiseelta. Esimerkiksi tiukkojen stringien käyttäminen voi hangata ja ärsyttää pakaravakoa, ja ihorikkoumaan päässeet epäpuhtaudet aiheuttavat tulehduksen.

Elintapojen lisäksi geeneillä on osansa. Jotkut säästyvät pakaravaon paiseelta, vaikka olisivat kovin karvaisia ja istuisivat päivät pitkät. Kerran kärsitty pakaravaon paise taasen lisää todennäköisyyttä saada se uudelleen.

Hoitamattomana paise pahenee

Pakaravaon paisetta epäillessä hoitoon on syytä hakeutua nopeasti, sillä tautitilalla on taipumus mennä huonompaan suuntaan. Onkalot syvenevät, leviävät ja voivat tuhota kudosta edeten syvemmälle kudoksiin. Tällöin hoito on muuttunut jo hyvin haastavaksi. 

– Pienemmät vaivat on helpompi hoitaa, Vänni sanoo.

Pahimmillaan infektio leviää verenkiertoon, jolloin potilaalle voi kehittyä henkeä uhkaava verenmyrkytys. Pakaravaon paiseesta syntyneet sepsikset ovat kuitenkin Vännin mukaan harvinaisia.

Pakaravaon paiseen hoito

Paise hoidetaan aina kirurgisesti avaamalla. Jos pakaravaon paisetta aletaan hoitaa tautitilan alkuvaiheessa, tyhjennys ja puhtaana pitäminen riittävät hoitamaan vaivan.

Levinneessä tulehduksessa infektoitunutta aluetta joudutaan leikkaamaan pois. Onteloita pyritään hoitamaan fenolisaatiolla eli voimakkaalla kemiallisella aineella ja kirurgisesti. Haavan umpeutuminen kestää pitkään, jopa kuukausia.

Haava-alue voi olla kipeä muutaman päivän ajan, mutta kipu hellittää nopeasti. Toipilaan on silti vältettävä pitkäjaksoista istumista sekä pakaravakoon kohdistuvaa painetta, joka syntyy esimerkiksi pyöräillessä. Hikoilu ja hankaus hidastavat haavan paranemista, kuten myös tupakointi. Saunomisesta ja uimisesta tulee avohaavan kanssa pidättäytyä.

Omahoitoon kuuluu myös hyvästä hygieniasta huolehtiminen. Jos taustalla on lihavuutta, laihduttaminen on suotavaa, sillä se vähentää kudoksiin kohdistuvaa painetta ja paikkojen hautumista. Kovin karvaiset henkilöt voivat hyötyä karvojen poistosta. Pitkäaikaissairaiden tulee huolehtia hoitotasapainostaan.

Estä uusi paise

Pakaravaon paiseella on tapana uusiutua. Leikkauksesta aiheutuvan karvattoman arpikudoksen päälle uutta kystaa tuskin tulee, mutta paise voi syntyä myös muualle.

Jatkuva korkea lämpötila housujen sisällä, hien valuminen pakaravakoon ja istumisen aiheuttama paine luovat otolliset olosuhteet uuden paiseen kehittymiselle. Elintapamuutokset pienentävät merkittävästi uusiutumisriskiä.

– Pakaravaon paise on kohtuu simppeli, mutta hyvinkin piinallinen ja pitkäkestoinen vaiva, Vänni sanoo.

Lääkäriin tulee olla yhteydessä, jos kipu haavassa lisääntyy tai pitkittyy, haava vuotaa runsaasti verta tai ilmenee yleisoireita, kuten kuumetta.

Artikkeli on uusinta syyskuulta 2021.

Videolla kerrotaan perussairauksien riskiä lisäävät tekijät:

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Seuraavat tekijät altistavat tyypin 2 diabetekselle, sydän- ja verisuonitaudeille sekä keuhkosairauksille.

Lue myös:

    Uusimmat