Unkarin ja Kroatian johtajien välit ovat kiristyneet. Maihin on saapunut viime päivinä tuhansia matkaansa jatkamaan pyrkiviä turvapaikanhakijoita.
Kroatian pääministerin mukaan Kroatia aikoo pakottaa Unkarin ottamaan pakolaiset vastaan lähettämällä heitä jatkuvasti takaisin maan rajalle. Unkarin ulkoministeri taas syyttää Kroatiaan maan suvereenisuuden loukkaamisesta ja valehtelemisesta.
Naapurimaiden sanaharkka kuvastaa hyvin EU-maiden välillä vallitsevaa epätietoisuutta pakolaiskriisin hoitamisesta.
Unkari on sulkenut Serbian vastaisen raja-aitansa, minkä seurauksena Kroatiaan on tiistaista lähtien tullut jo yli 20 000 turvapaikanhakijaa. Kroatia on ilmoittanut, ettei se pysty vastaanottamaan tällaista määrää tulijoita.
Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarton mukaan Kroatia on valehdellut Unkarille ja koko EU:lle "päin naamaa", kun maa kertoi, että noin 1000 turvapaikanhakijan lähettämisestä takaisin Unkarin rajalle olisi tehty sopimus. Kroatiassa viranomaiset alkoivat eilen kuljettaa linja-autoilla pakolaisia Unkarin vastaiselle rajalleen. Kroatia myös sulki seitsemän kahdeksasta rajanylityspaikastaan Serbian vastaisella rajalla.
– Varautumisen sijaan, se (Kroatia) lähettää turvapaikanhakijat suoraan takaisin Unkariin. Millaista eurooppalaista solidaarisuutta tämä on? Szijjarto kysyi tiedotustilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan.
Uhkaa evätä pääsyn Schengenin piiriin
Samaan aikaan Euroopan pakolaiskriisin polttopisteeksi tulleessa, maiden rajalla sijaitsevassa kroatialaisessa Tovarnikin kaupungissa on edelleen 2500 turvapaikanhakijaa. Guardianin mukaan osa heistä kuljetetaan vielä tänään takaisin Unkarin rajalle. Toistaiseksi Unkari on sallinut heidän maahantulonsa.
Unkari on uhannut, että se voisi estää Kroatian pääsyn EU:n Schengenin sopimuksen piiriin, mikäli maa epäonnistuu suojelemaan Euroopan ulkorajoja. Asiasta kertoi pääministeri Viktor Orbanin erityisavustaja InfoRadiolle.
– Jos Kroatia nostaa kätensä ilmaan ja sanoo, ettei se halua puolustaa rajoja, niin Unkari voi vain sanoa, ettei maa ole valmis liittymään Schengeniin kun siitä päättämisen aika koittaa, Antal Rogan sanoi radiohaastattelussa Reutersin mukaan.
Järjestöt: Unkarin toimet tuomittavia
Ihmisoikeusjärjestöt Human Rights Watch ja Amnesty International ovat kritisoineet Unkarin tekemiä toimia maahantulijoiden estämiseksi.
Unkari on kertonut saaneensa lauantaina valmiiksi Kroatian rajalla kulkevan 41 kilometrin piikkiaidan. Tämän lisäksi Unkari on alkuviikosta rajannut Serbian rajaansa.
Amnesty International julkaisi eilen satelliittikuvia, jotka osoittavat kuinka kovin ottein ja nopeasti Unkari on toiminut estääkseen turvapaikanhakijoiden pääsyn maahan.
Human Rights Watch puolestaan painottaa, että Unkarin raja-aluemenettelyt ovat uhka turvapaikanhakijoille.
– On tuomittavaa, että Budapest on valmis käyttämään mellakkapoliisia ja rikosoikeudellisia toimia välttääkseen tarjoamasta suojaa ihmisille, jotka ovat paenneet sotaa ja ihmisoikeusloukkauksia, järjestön tutkija Lydia Gall sanoo.
EU-maiden johtajat kokoontuvat ensi keskiviikkona ylimääräiseen huippukokoukseen pakolaiskriisin ratkaisemiseksi.