Pakolaismyönteinen kyselytulos oli liikaa PS-kansanedustajalle, poisti tekemänsä kyselyn ja syyttää "silakkaväkeä" masinoidusta hyökkäyksestä: "Ei luo oikeaa kuvaa siitä, mitä on yleinen mielipide"

7:23img
MTV Uutiset Live: Silakka-liike ensimmäisessä mielenilmauksessaan Helsingissä, paikalla myös Soldiers of Odin
Julkaistu 04.03.2020 18:52
Toimittajan kuva

Sanni Mattila

sanni.mattila@mtv.fi

Perussuomalaisten tamperelainen kansanedustaja Veikko Vallin on kohahduttanut Twitter-kyselyllä, jonka hän loi ja poisti eilen.

Yhteisöpalvelussa pystyy luomaan kyselyn, johon voi pyytää vastauksia muilta käyttäjiltä.
– Tehdäänpä kansan gallup. Pitäisikö Euroopan / Suomen ottaa vastaan Turkin kautta saapuvia pakolaisia? Vallin kysyi.

Lue lisää Silakoista: Onko tässä ensi vuoden merkittävin demokratiaa tukeva hanke? Silakkaliike leviää somessa kulovalkean tavoin

Tieto gallupista levisi. Ääniään antoivat muutkin kuin maahanmuuttovastaisuudestaan tunnettujen perussuomalaisten kannattajat.

Äänestäjien joukossa oli muun muassa Silakka-liikkeen kannattajia. Twitterissä noin 15 000 seuraajan liike kertoo edustavansa "rauhanomaista vastavoimaa eriarvoisuutta ja rasismia lietsovalle politiikalle".

Pakolaiskyselyn äänestystuloksessa vastaanottamisen kannattajat veivät murskavoiton.

Pakolaiskysymys on noussut ajankohtaiset Kreikan ja Turkin rajalle syntyneet kriisin vuoksi. Tuhannet pakolaiset ovat saapuneet rajalle pyrkimään kohti Eurooppaa. Taustalla ovat rajut pommitukset Syyriassa Idlibin alueella.

Lisää aiheesta: MTV paikalla: Turkin ja Kreikan rajalla olevat pakolaiset haluavat päästä Eurooppaan – osa kertonut päämääräkseen Suomen

Poisti kyselyn

Pakolaismyönteinen kyselytulos oli kansanedustaja Vallinille liikaa. Hänen mukaansa kyseessä oli trolli-tilien ja Silakka-väen masinoima hyökkäys, jonka siivittämänä äänestystulosta haluttiin tahallisesti vääristää.

– Kyllä, poistin kyselyn. Huomasin, että sitä manipuloidaan Silakka-ryhmästä. Sain kuvakaappauksenkin asiasta. Sieltä joku usutti, että menkää vastaamaan Veikon kyselyyn. Tajusin, ettei siitä tule reilua kyselyä. Niinpä poistin sen, Vallin kertoo MTV Uutisille.

– Ei Twitterissä kannata tehdä tuollaisia kyselyitä, jos aihe on Silakoille suotuisa. He voivat masinoida paikalle tuhansia äänestäjiä kerrallaan. Siten kysely ei luo oikeaa kuvaa siitä, mitä on yleinen mielipide, kansanedustaja pohtii.

Missä sitten piileksivät Vallinin edustaman pakolaisvastaisen ideologian kannattajat ja yleisen mielipiteen edustajat, jos äänestystulos oli kansanedustajan mielestä vääristynyt?

Hänen mukaansa syy on siinä ettei "perussuomalaisten äänestäjäkunnalla ole varaa notkua Twitterissä".

– Ehkä meidän äänestäjämme ovat enemmän Facebookin puolella, jos mietitään sosiaalisen median alustoja, Vallin arvioi.

Lue myös: Vihreät ja perussuomalaiset eri linjoilla mahdolliseen turvapaikanhakija-aaltoon varautumisesta – kansanedustajalta tiukka linja: "Nyt pitäisi keskittyä siihen, että ei oteta ketään vastaan"

Kuravyöry niskaan

Twitterissä pakolaiskyselyn poisto herätti runsaasti keskustelua. Vallin sai "niskaansa kuravyöryn", kuten hän asian ilmaisee.

Kansanedustaja kertoo estäneensä noin 200 Twitter-käyttäjää häneen kohdistuneen epäasiallisen jälkipuinnin vuoksi. 

– Pohdin, että mistä käsin mobilisoidaan hörhöjä minun seinälle. Tämä 14 600 tyypin silakkaryhmähän se on, hän tviittasi.


– Kaikki, jotka hinkuavat haittamaahanmuuttoa ja isänmaan tuhoamista ovat jonkinasteisia hörhöjä minun mielestä.


Moni keskustelija kritisoi sitä, että onko kansanedustajalla oikeutta poistaa kyselytulos vain siksi, ettei sen tulos miellyttänyt häntä itseään.

Vallinille irvaili muun muassa koomikko Iikka Kivi, joka kehotti kansanedustajaa "sietämään sitä, että kansa kertoo mielipiteensä". Lisäksi Twitter-kansa hämmästeli kansanedustajan tapaa eristää ihmiset, joiden ajattelu ei ole yhdenmukaista hänen näkemystensä kanssa.




Veikko Vallin valittiin eduskuntaan huhtikuun vaaleissa, eli hän on ensimmäisen kauden kansanedustaja.

MTV Uutisille hän ilmoitti, ettei hän aio luoda enempää Twitter-gallupeja.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka