Oletko sinäkin porukan vilukissa? Lue Kunto Plus -lehden listaus syistä, joista palelu voi johtua.
Toiset ovat vilukissoja, jotka tarvitsevat villasukkia kesälläkin, toiset taas pärjäävät kevyemmillä kerroksilla vaikka ympäri vuoden.
Vilutuksen yksi syy juontuu sukupuolesta: naiset palelevat miehiä herkemmin. Miehillä on nimittäin enemmän lihaskudosta, joka tuottaa myös tehokkaammin lämpöä. Vilukissa voikin hyötyä lihastreenistä myös palelun ehkäisyssä.
Treenaajan kannattaa kuitenkin pitää huolta myös terveellisestä ruokavaliosta ja riittävästä nesteensaannista, sillä alipaino ja liian niukka rasvaprosentti voivat altistaa palelulle. Nestehukka voi myös heikentää verenkiertoa ja näin aiheuttaa palelua.
Palelun taustalla voivat olla myös liian vähäiset yöunet. Univaje voi hidastaa aineenvaihduntaa, jolloin elimistö tuottaa lämpöäkin vähemmän. Tämä ei ole varsinaisesti vaarallista, mutta ei toisaalta myöskään miellyttävää, joten vilukissan kannattaa pitää huoli riittävästä unen saannista.
Palelun taustalla voi olla myös kilpirauhasen vajaatoiminta, joka niin ikään hidastaa aineenvaihduntaa ja aiheuttaa näin muun muassa palelua ja väsymystä. Kilpirauhasongelmia epäiltäessä kannattaa kääntyä lääkärin puoleen oikean diagnoosin ja lääkityksen saamiseksi.
Palelijan kannattaa myös tarkistaa, että ruokavaliosta saa riittävästi rautaa ja B12-vitamiinia, joiden puute voi aiheuttaa anemiaa ja näin myös altistaa palelulle. Ruokavalioon, liikuntaan ja lepoon panostamisen lisäksi vilukissan kannattaa pysyä savuttomana tai lopettaa tupakointi viimeistään nyt, sillä sauhuttelu on myrkkyä myös verenkierrolle.
MTV julkaisee artikkelin yhteistyössä Kunto Plus -lehden kanssa.
Muita Kunto Plus -lehden artikkeleita:
4 nukkumaanmenoon liittyvää tapaa, jotka ovat tuhoisia parisuhteelle
4 tapaa lisätä energiankulutusta - eikä näihin tarvita kuntosalia