Paleletko silloinkin, kun muut eivät? Nämä syyt voivat aiheuttaa jatkuvaa kylmyyden tunnetta

Tuntuuko sinusta siltä, että sormesi ja varpaasi palelevat jatkuvasti riippumatta huoneen lämpötilasta tai vaatekerroksen paksuudesta? Jos vastasit kyllä, joku seuraavista kohdista voi olla ratkaisu jatkuvaan paleluusi. 

Toiset yksinkertaisesti palelevat enemmän kuin toiset, mutta usein jatkuvaan paleluun on olemassa myös lääketieteellinen selitys. Jos olet se, joka istuu toppatakissa kesähelteelläkin, lue seuraavat syyt, joista jatkuva palelu saattaa johtua. 

Olet liian laiha

Alipainoisella henkilöllä ihonalainen rasvakerros on vähäinen, eikä se riitä eristämään kehoa kylmältä. Jos syöt lisäksi tarpeeseesi nähden liian vähän, aineenvaihdunta häiriintyy, eikä kehosi pysty ylläpitämään riittävää ruumiinlämpöä.  

Sinulla on heikko verenkierto

Jäiset sormet ja varpaat voivat olla merkki heikosta verenkierrosta. Pahimmillaan palelu voi kertoa sydän- ja verisuonisairauksista, mutta heikko verenkierto on yleinen vaiva myös tupakoitsijoiden keskuudessa. Edellä mainittujen lisäksi saatat kärsiä Raynaud’n oireyhtymästä, jossa pienten valtimoiden verenkierto estyy ja aiheuttaa sormien palelua.

Kärsit raudanpuutteesta

Raudanpuutostila on yksi yleisimmästä syistä jatkuvaan paleluun. Rauta auttaa punasoluja kuljettamaan happea ja ravintoaineita kaikkialle elimistöön. Ilman rautaa punasolut eivät pääse työskentelemään tehokkaasti, jolloin iho nousee kananlihalle. Raudanpuute ilmenee palelun lisäksi usein myös väsymyksenä, huimauksena ja hajamielisyytenä.

Kilpirauhasen ongelmat

Palelu voi olla merkki siitä, että kilpirauhasesi ei eritä tarpeeksi kilpirauhashormonia. Hormonitason laskun seurauksena aineenvaihdunta hidastuu ja estää elimistöä tuottamasta riittävästi lämpöä. Muita merkkejä kilpirauhasen vajaatoiminnasta ovat harventuneet hiukset, kuiva iho ja väsymys.

Et saa tarpeeksi unta

Uniongelmat vaikuttavat hidastavasti aivoissa sijaitsevan hypotalamuksen toimintaan, joka puolestaan säätelee kehon lämpötilaa. Väsyneenä huonosti nukutun yön jälkeen myös aineenvaihdunta työskentelee tavallista hitaammin, mikä saa kehon tuottamaan vähemmän lämpöä.

Kärsit nestehukasta

Ihmiskehosta 60 prosenttia on vettä, ja vesi auttaa ylläpitämään kehon lämpötilaa. Mitä vähemmän elimistössäsi on vettä, sitä herkemmin se reagoi lämpötilanvaihteluihin. Muista siis juoda riittävästi, sillä vesi tehostaa myös aineenvaihduntaa, jolla on merkittävä rooli lämmönsäätelyssä.

Et saa tarpeeksi B12-vitamiinia

Elimistösi tarvitsee B12-vitamiinia tuottaakseen punasoluja, jotka kuljettavat happea kaikkialle elimistöön. Riittämätön vitamiininsaanti voi aiheuttaa jatkuvaa palelua punasolujen alhaisen tason vuoksi.

Olet nainen

Kylmän tunne voi myös johtua sukupuolesta, sillä naisten elimistö on suunniteltu ylläpitämään tärkeiden elinten, kuten aivojen ja sydämen verenkiertoa Tämä tarkoittaa samalla sitä, että verta virtaa poispäin vähemmän tärkeistä kohteista, kuten käsistä ja jaloista. Tämä saa monet naiset tuntemaan jatkuvaa kylmyyttä raajoissa.

Heikot lihakset 

Lihakset ja maksa tuottavat yhdessä neljänneksen kaikesta kehon lämmöstä. Jos kehosi lihasmassa on pieni, se myös tuottaa vähemmän lämpöä. Lihakset tehostavat myös aineenvaihduntaa, joka auttaa taistelemaan kylmyyden tunnetta vastaan.

Mistä apua unettomuuteen? Katso vinkit videolta.  


Lähde: Health 

Lue myös:

    Uusimmat