Palkan kilpailuttaminen sapettaa työnantajaa: Muista nämä asiat, jos aiot kilpailuttaa palkkasi

3:05img
KATSO MYÖS VIDEO: Puuduttaako töissä? Boreout on vaiettu ongelma: "Tabu, jota ei oikein ymmärretä"
Julkaistu 13.09.2022 20:39

MTV UUTISET – Kauppalehti

Tuliko työtarjous kilpailijalta, mutta jäisit silti mieluummin entiseen pestiin – vähän paremmalla palkalla? Työn­antajan kannalta tilanne voi olla hankala.

Teknologia-alalla oman osaamisen kilpailuttaminen on aika tyypillistä, kertoo TietoEvryn henkilöstöjohtaja Hanna Vuorikoski. Kysyttyjen teknologioiden spesialisteja saatetaan houkutella paikanvaihtoon lupaamalla vaikkapa 500 euroa lisää palkkaa.

Vuorikosken mukaan yhtiöllä on selkeä ohjeistus: palkankorotukselle pitää aina olla perusteet. Hyvä perustelu ei ole se, että kilpaileva yritys tarjoaa paksumpaa tilipussia.

– Se, että työntekijäämme on houkuteltu muualle töihin, ei automaattisesti oikeuta saamaan meiltä korkeampaa palkkaa. Jos niin menettelisimme, se ei olisi oikeudenmukaista muita samanlaisessa roolissa työskenteleviä kohtaan. Jos henkilön rooli muuttuu, hänelle tulee lisää vastuita ja hän ylenee, niin totta kai silloin palkkaakin nostetaan.

Kehittymismahdollisuudet voivat olla rahaa tärkeämpiä

Vuorikosken mukaan yhtiö seuraa tarkasti markkinadataa ja arvioi sen perusteella, millaista palkkaa kilpailijat maksavat samankaltaisessa tehtävässä toimiville asiantuntijoille, joilla on samantyyppinen kokemustaso. Jos käy ilmi, että Tieto­Evryn asiantuntijan palkkakehitys on jäänyt jostain syystä laahaamaan, niin korjaavia toimenpiteitä tehdään vuotuisen palkkakierroksen yhteydessä.

Lue myös: Moni yritys on pulassa kalliin energian kanssa, mutta irtisanomisia kavahdetaan – elinkeinoministeri Lintilä pohtii alv-palautusta

– Kun muualta kovapalkkaisen työtarjouksen saanut henkilö päättää jäädä meille, niin siellä taustalta paljastuu yleensä muitakin syitä kuin pelkkä raha: hän viihtyy työssään ja arvostaa kehittymismahdollisuuksiaan.

TietoEvryllä kehittymismahdollisuuksia ohjaa My Growth -malli. Työntekijä itse on vastuussa kasvustaan ja miettii, mitä haluaa oppia, mihin teknologiaan haluaa erikoistua tai kiinnostaako häntä vaikkapa johtamispolku. Esihenkilön tai projektin vetäjän kanssa laaditaan kehittymissuunnitelma ja mietitään, millaista tukea sen toteuttamiseen tarvitaan.

Kaverin palkka ei ole enää tabu

A-Insinööreissä palkkakeskusteluja käydään aina tarpeen mukaan. Isoihin rakennusprojekteihin erikoistuneessa yhtiössä palkankorotustoiveista ja -tarpeista keskustellaan joustavasti pitkin vuotta esimerkiksi vastuiden tai osaamisen kasvaessa, kertoo henkilöstöjohtaja Elina Haapasaari.

– Meidän asiantuntijamme, etenkin nuoret, kysyvät rohkeammin, olisiko omalle palkalle jotain tehtävissä. Palkka ei ole enää sellainen tabu kuin ennen, vaan keskustelut ovat muuttuneet avoimemmiksi, Haapasaari sanoo.

Jos yhtiön työntekijä pyytää lisää ­palkkaa­ sen vuoksi, että on saanut työtarjouksen kilpailevalta rakennusyhtiöltä, silloin ollaan Haapasaaren mielestä jo lähtökuopissa.

Lue myös: Asiantuntija: "Quiet firing" -ilmiö rehottaa työpaikoilla – tästä tiedät, että olet saamassa "hiljaiset potkut"

– Jos henkilö on itse hakenut muita töitä ja prosessi edennyt jo työtarjousvaiheiseen, silloin ollaan henkisesti aika pitkällä. Rahalla ei tässä tilanteessa ole kauhean hyvä lähteä kilpailemaan.

Hän uskoo, että kehittymismahdollisuudet ja työyhteisö ovat jatkamisen kannalta ratkaisevia tekijöitä, ei niinkään palkka.

– Kun työyhteisö vaihtuu, ihminen luopuu aika paljosta. Meillä asiantuntijoita motivoi mahdollisuus päästä mukaan isoihin rakennushankkeisiin, vaikka siltaprojektiin. Myös hyvä suhde esihenkilöön vaimentaa lähtöhaluja: Jos on hyvä esihenkilö, joka luottaa ja tukee, siitä ei niin vaan luovuta, Haapasaari sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Talous