Saako palkasta kysyä työhaastattelussa? "Hakuprosessiin on turha kuluttaa aikaa, jos..."

Onko somevaikuttaminen helppoa, vai rankkaa työtä? 8:30
KATSO MYÖS: Onko somevaikuttaminen helppoa, vai rankkaa työtä? "Ei ole olemassa sellaista käsitettä kuin 'helppo raha'"

Työpaikkailmoituksissa palkkaa ei välttämättä kerrota. Miksi ei, ja milloin siitä saa kysyä?

Palkkoihin liittyy Suomessa salamyhkäisyyttä. Omista rahoista tuntuu nololta puhua, vaikka se koskettaa ja kiinnostaa kaikkia.

Työpaikkailmoitukset, joissa palkka kerrotaan suoraan, kiinnostavat enemmän – harva hakee työtä huvikseen, vaan yksi tärkeistä tekijöistä paikkahaussa on raha. Silti palkkaa salaillaan ilmoituksissa, kuvaa työnantajakuvakonsultti Marja Vesala työnhakupalvelu Duunitorilta.

– Tähän voi olla sisäisiä syitä: palkkakeskustelu yrityksessä ei ole avointa, ihmisillä ei ole tiedossa, millaisia muiden palkat yrityksen sisällä ovat. Palkkoihin liittyy paljon salamyhkäisyyttä. Kyllähän edistyksellinen työantaja tänä päivänä ilmoittaa palkan tai palkkahaitarin jo ilmoituksessa, Vesala sanoo.

EU:n palkka-avoimuusdirektiivi saattaa muuttaa tilannetta tulevaisuudessa. Direktiivi esimerkiksi velvoittaisi työnantajat antamaan tiedon alkupalkasta tai palkan vaihteluvälistä joko työpaikkailmoituksessa tai ennen haastattelua. 

– Mielestäni on luonnollista keskustella palkasta viimeistään ensimmäisessä työhaastattelussa. Jos sitä ei ole ilmoitettu aiemmin, palkasta ehdottomasti saa ja pitää kysyä. Palkan voi ottaa esiin haastattelun loppupuolella, Vesala sanoo.

"Hakuprosessiin on turha kuluttaa aikaa, jos ..."

Jos yrityksen ilmoittama summa yllättää ikävällä tavalla, kannattaa kenties nostaa kytkintä jo aikaisessa vaiheessa työnhakua.

– Hakuprosessiin on turha kuluttaa aikaa, jos hakijan ja työnantajan näkemykset palkasta ovat hyvin kaukana toisistaan, vaikkapa tuhansia euroja asiantuntijatyössä. Siinä voi olla vaikeaa löytää yhteistä säveltä, mutta sekin on tapauskohtaista, Vesala sanoo.

– Jos palkkahaitari avattaisiin jo ilmoituksessa, se selkeyttäisi pohdintaa. Lisäksi työnantaja pystyisi erottumaan positiivisesti joukosta, koska harvat vieläkään ilmoittavat palkkaa. Ilmoitukset, joissa kerrotaan palkka tai palkkahaitari, saavat Duunitorilla jopa tuplasti enemmän lukukertoja verrattuna ilmoituksiin, joista tuo tieto puuttuu.

Raha ei toki ole kaikki. Silti työstä saatavalla korvauksella pitäisi elää.

– Kannattaa ennen haastattelua miettiä, mitkä asiat työssä ja työyhteisössä ovat itselle niin tärkeitä, että niiden täytyy olla kunnossa. Mistä voi joustaa? Voi peilata työnkuvaa ja haastattelua omiin arvoihinsa ja tehdä sen mukaisia päätöksiä. 

Katso myös: Puuduttaako töissä? Boreout on vaiettu ongelma: "Tabu, jota ei oikein ymmärretä"

Puuduttaako töissä? Boreout on vaiettu ongelma:"Tabu, jota ei oikein ymmärretä" 3:05
Jos jokainen päivä töissä puuduttaa ja turhauttaa, kyseessä voi olla boreout.

Lue myös:

    Uusimmat