Miten kertoa kansanomaisesti tieteestä ja sen tuloksista? Siinäpä pulma.
Itä-Suomen yliopiston metsätieteilijät ratkaisivat asian räppäämällä. Uusi rap-video Ihminen ja Kone julkaistaan myöhään perjantai-iltana kansainväliseen levitykseen. Artistina on Idän Proffa, tutkijatohtori Samuli Junttila.
Edellisellä, metsätuhojen tunnistamista popularisoivalla musiikkivideollaan Junttila voitti Science-lehden palkinnon ja väitöskirjakin syntyi räppäämällä.
MTV Uutiset kertoo tiedeviestinnän uusista tuulista tänään lisää Kymmenen Uutisissa. Voit katsoa kuitenkin Junttilan uuden rap-videon jo nyt pääkuvan videolta, joka on nähtävissä ensimmäisenä MTV Uutisissa.
Tavoitteena löytää uutta liiketoimintaa
Uusi video liittyy Suomen Akatemian tutkimuskokonaisuuteen ja erityisesti Itä-Suomen yliopiston UNITE -lippulaivaan.
Sen tavoitteena on monipuolistaa metsään liittyviä elinkeinoja, edistää metsien terveys- ja hyvinvointivaikutuksia sekä turvata luonnon monimuotoisuus.
– Haluamme tässä osaamiskeskittymässä luoda aivan uudenlaista liiketoimintaa, joka pohjautuu digitalisoituun ja pelillistettyyn metsäympäristöön. Tavoitteena on tehdä rohkeita avauksia liittyen esimerkiksi metsäelämyksiin ja hyvinvointiin, metsänomistajien neuvontaan sekä puunhankinnan tehostamiseen, kertoo lippulaivan johtaja, professori Jyrki Kangas Itä-Suomen yliopistosta.
Drone racing ja muuta kivaa
Siinä missä UNITEn tutkimus on monitieteistä, on sen viestintä moniulotteista. Kankaan mielestä tieteellisen tiedon vaikuttavuus tarvitsee tunteita, moniaistillisuutta ja kehollisuutta.
– Pelillisiä sovelluksia ovat esimerkiksi paikkatietopohjainen pelaaminen, drone racing, pelilliset puettavat teknologiat, simulaatiot, pelipohjaiset päätöksentekojärjestelmät ja VR/AR-teknologiat, kertoo pelillistämisen professori Juho Hamari Tampereen yliopistosta.
UNITEn odotettavissa olevat tieteelliset läpimurrot perustuvat muun muassa peli- ja mobiiliteknologioiden, robotiikan ja konenäön sekä laserkeilausteknologioiden soveltamiseen.
– Itseohjautuvia metsänmittauslaitteita, robotisoituja metsäkoneita, kansalaistiedettä virkistysmetsissä. Älykästä sensoriteknologiaa, moniulotteista metsätiedon mallinnusta ja innostavaa pelillistämistä yhdistävä osaamiskeskittymä tavoittelee tieteen läpimurtoja ja uutta käänteentekevää liiketoimintaa, Kangas hahmottelee.