Kaksipäiväinen kasvuyritystapahtuma Slush alkoi tänään Helsingin Messukeskuksessa.
Loppuun myytyyn tapahtumaan odotetaan 25 000 kävijää. Rahoitusta tavoittelee 3500 startup-yritystä.
Helsingin yliopisto esittelee tapahtumassa 12 erilaista keksintöä, joista toivotaan kehittyvän menestyviä yrityksiä.
Pakkauksilla ruokahävikkiä vastaan
Helsingin yliopistolla on tällä hetkellä menossa yli 20 keksintöjen kaupallistamishanketta. Niistä 12 hakee rahoitusta ja yhteistyökumppaneita Slush-tapahtumasta. Yksi niistä tarjoaa ratkaisua ruokahävikkiin.
– Meillä on aktiivinen pakkauskomponentti, jonka avulla voidaan pidentää tuoreiden kasvisten, marjojen ja hedelmien hyllyikää. Se koostuu luonnollisista yhdisteistä eli ihan syötävistä raaka-aineista, jotka eivät ole haitallisia kemikaaleja, selittää Helsingin yliopiston apulaisprofessori Kirsi Mikkonen FreshPack-ideaa.
Kännykän lisälaite kertoo hedelmän kypsyyden
Hedelmien kypsyyden tai lääkkeen aitouden puolestaan voi tarkastaa kännykkään liitettävällä lisäosalla.
– Meillä on tekoälypohjainen ratkaisu, jolla voimme kasvattaa älypuhelinten kameroiden värierottelukykyä merkittävästi. Voimme tarkastella hienojakoisia, pieniä värieroja ja tunnistaa, onko esimerkiksi avokado juuri kypsymässä syötäväksi, kuvailee Helsingin yliopiston apulaisprofessori Arto Klami spexel.ai -nimellä kulkevaa keksintöä.
Käsivoide allergiaa ja astmaa vastaan
Astmaa ja allergiaa vastaan voi pian taistella mikrobeja sisältävällä käsivoiteella.
– Meidän keksintö on luonnosta eristetty mikrobiseos, jolla pystytään palauttamaan ihmisten immuunijärjestelmä tasapainoon. Silloin ei synny immuunivälitteisiä sairauksia kuten ykköstyypin diabetes, allergiat ja astma, kertoo Kari Sinivuori, Uute Scientific Oy:n perustaja ja hallituksen puheenjohtaja.
Yliopisto auttaa tutkijoita keksintöjen kaupallistamisessa
Kaikkiaan Slushiin osallistuu 3500 kasvuyritystä ja 2000 rahoittajaa. Helsingin yliopistolla on oma yhtiö, joka auttaa tutkijoita kaupallistamaan keksintöjä.
– Suurimmat haasteet löytyvät sieltä, miten löydetään ihmiset, jotka ovat halukkaita ja joilla on sopiva tausta, että he lähtisivät viemään näitä caseja maailmalle, tietää Helsinki Innovation Services -yrityksen toimitusjohtaja Jari Strandman.
Strandman arvioi, että Slushissa esiteltävistä 12 Helsingin yliopiston keksinnöstä noin puolet pääsee markkinoille asti.
– Toivotaan, että kaikki menestyvät, mutta ainahan joku tippuu joukosta. Uskon, että puolet pääsee markkinoille aikanaan, mutta toivottavasti enemmänkin.