Alle 15 henkeä päätti hakea Finanssivalvonnan johtajan paikkaa. Kovapalkkaiseen ja eduilla kuorrutettuun tehtävään luulisi olleen enemmänkin hakijoita.
Rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomaiseen Finanssivalvontaan valitaan uusi johtaja viiden vuoden virkakaudelle. Tehtävään haki keskiviikkona päättyneeseen määräaikaan mennessä neljätoista hakijaa.
Finanssivalvonnan johtokunta tekee esityksen pankkivaltuustolle johtajan nimittämisestä. Tavoitteena on, että pankkivaltuusto nimittää Finanssivalvonnan johtajan alkukesällä.
Lue myös: HS: Rahanpesua torjuva Fiva ei ole aloittanut yhtäkään tarkastusta tänä vuonna – työntekijöiden määrä on kuitenkin kasvanut vauhdilla
Finanssivalvonnan viestintäpäällikkö Milka Lahnalammi-Vesivalo kertoo Talouselämälle, että pankkivaltuusto päättää Finanssivalvonnan uuden johtajan palkkauksen, virkavapauden ja vuosiloman määräytymisen perusteista sekä muista tämän virkasuhteen ehdoista nimittämisen yhteydessä.
Nykyisen Finanssivalvonnan johtajan palvelussuhteen ehtojen mukaan tämän kuukausipalkka on 17 206 euroa. Lomaoikeus on 40 pankkityöpäivää täydeltä lomanmääräytymisvuodelta.
Palvelussuhteen ehtojen mukaan johtajalla on oikeus Saariselän edustusmajan johtokunnan asunnon yksityiskäyttöön. Johtajalla on virkakäyttöoikeus Saariselän edustusmajan lisäksi myös ”Kallvikin ylimmän johdon huvilaan” ja Snellmaninaukion pankkisaleihin.
Lisäksi nykyisen johtajan työsuhde-etuihin kuuluu muun muassa vapaa autoetu.
Finanssivalvonnan johtajan leasingauton bruttohinnan yläraja on 65 000 euroa. Auton hiilidioksidipäästöt voivat olla WLTP-mittauksessa enintään 165 CO2/g/km.
– Autoetu sisältyy johdon kokonaispalkkaan. Autoetua ei tarvitse ottaa vastaan, mutta siitä kieltäytymistä ei kuitenkaan rahallisesti korvata, Lahnalammi-Vesisalo kertoo.
Johtajan paikkaa hakeneiden joukossa ovat muun muassa Finanssivalvonnan apulaisjohtaja Jyri Helenius, Finanssivalvonnan osastopäällikkö Kaisa Forsström ja valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Leena Mörttinen.
Fivan johtajan paikka vapautui kesken virkakauden, kun Euroopan keskuspankki EKP nimitti Finanssivalvontaa johtaneen Anneli Tuomisen edustajakseen EKP:n valvontaneuvostoon.
Finanssivalvonta toimii hallinnollisesti Suomen Pankin yhteydessä, mutta on päätöksenteossaan itsenäinen. Finanssivalvontaa koskevien asioiden käsittely valtioneuvostossa kuuluu valtiovarainministeriölle.