Palomies Harri sai haavittua vikkeläjalkaisen vieraan vartin jahdin jälkeen – tärkeä muistutus kansalaisille

Pelastuslaitos jahtasi tänään 15 minuuttia oravaa oululaisessa kerrostaloasunnossa. Vikkelä pörröhäntä ei lopulta pärjännyt nokkeluudessa palomiehille.

Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitos sai tänään aavistuksen tavallisuudesta poikkeavan pelastustehtävän, kun orava oli livahtanut kerrostaloasuntoon Oulussa.

Erikoisen tapauksesta teki ainakin se, että orava oli kivunnut visiitille seitsemänteen kerrokseen asti, ilmeisimminkin pystysuoraa seinää myöten, koska talon vieressä ei ollut puita.

Orava piilotteli verhon takana

Oravaa ei näkynyt mailla eikä halmeilla siinä vaiheessa, kun pelastajat pääsivät asuntoon ja ryhtyivät sitä talteen noukkimaan.

Niinpä he lähtivät etsimään eläintä haavin kanssa eri puolille asuntoa.

Lopulta se löytyi verhon takaa piilottelemasta.

Homma ei kuitenkaan ollut tällä selvä.

– Se otti nopeat ritolat siitä meidän nähtyään ja pakeni ensin keittiöön ja sitten olohuoneeseen ja sieltä vielä patterin väliin ja sohvan alle, Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitos palomestari Harri Minkkinen kertoo.

Lopulta Mikkinen sai eläimen haaviin, mutta siitäkin se vielä karkasi muutamaan otteeseen ennen lopullista kiikkiin jäämistään.

– Nehän menevät tosi pienistä rei’istä; ne pääsevät jopa pulloon sisälle, Minkkinen selvittää.

Kun orava oli noin 15 minuuttia kestäneen jahdin jälkeen lopulta turvallisesti pelastajien hyppysissä, Minkkinen ja kumppanit veivät sen pihalle.

– Vekkuli oli tässä vaiheessa sotkeutunut verkkoon aika pahasti, mutta sai itsensä onneksi kuitenkin vapautettua ja se lähti taas luontoon.

– Saa nähdä, pitääkö meidän hakea se iltapäivällä samasta asunnosta, Minkkinen sanoo ja naurahtaa.

Sitä mistä orava on asuntoon päässyt, ei ole tietoa. Minkkisen mukaan se on saattanut livahtaa sisälle parvekkeen ovesta tai ilmastointiluukin kautta.

– Ne pääsevät kyllä siis hyvin pienistäkin raoista.

Eläintarinoilla iloa uutisankeuteen

Minkkinen kertoo halunneensa jakaa videon tuodakseen iloa ihmisten elämään ankeiden uutisten aikana.

– Nykyään on paljon surullista uutisointia, sotaa ja pahoinvointia, ja ainakin itsellä eläinjutut ovat lähellä sydäntä. Ne saavat yleensä ihmiset hyvälle tuulelle. 

Hätäkeskukseen voi soittaa eläimestä

Minkkinen muistuttaa, että ei ole lainkaan noloa kutsua palokuntaa paikalle edes eläintä pelastamaan.

– Meillä on sopivat vehkeet siihen, että esimerkiksi oravat saa vahingoittumattomana luontoon. Jos kädessä ei ole suojahanskoja, orava saattaa puraista, ja siitä tulee lääkärinreissu kyllä.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos kertoi aiemmin tänään pelastaneensa talitintin, joka oli jäänyt jalastaan kiinni valaisinpylvään rikkoontuneeseen kupuun.

Pelastusyksikkö irrotti tintin nousemalla paloauton katolle.

Lue myös:

    Uusimmat